Artróza je najzákernejšia. Pomáha prevencia

Hovorí sa o nej ako o jednej z civilizačných chorôb. Najčastejšie napáda veľké kĺby, krížovú časť a niektoré malé kĺby rúk.

08.03.2011 14:00
žena, únava, bolesť, kĺb, členok, artróza, reuma Foto:
Keďže príčiny vzniku artrózy nie sú úplne známe, neexistuje zatiaľ presne cielená liečba, ktorá by viedla k úplnému uzdraveniu.
debata

Opotrebovanie chrupavky a následné poškodenie kĺbu je proces, ktorý sa začína už po dvadsiatom roku života. Aj keď je jej výskyt do tridsiatky nízky, po šesťdesiatke ju má takmer 70 percent ľudí. Kým do 45 rokov postihuje častejšie mužov, po 54. roku sú to, naopak, ženy, ktoré mávajú postihnuté viaceré kĺby. Ochorenie je zákerné v tom, že v počiatočných štádiách je bezpríznakové.

Artróza sa začína zanikaním kĺbovej chrupky. Tá sa v organizme vyskytuje všade tam, kde je potrebné zachovať pevnosť a pružnosť tkanív. Chrupka je veľmi hladká, má malé trenie, je „zdrojom bezbolestnej chôdze“, ale jej schopnosti rastu a obnovy sú vekom obmedzené.

Najčastejšou formou je tzv. primárna artróza, ktorá si v pokročilom štádiu vynúti totálnu náhradu kĺbu. Ak je spôsobená inými faktormi, hovoríme o sekundárnej artróze. Okrem úrazov patrí k takým faktorom námaha, šport a vo veľkej miere nadváha.
Pri tejto chorobe je najdôležitejšia prevencia, najmä pohyb, udržiavanie si stabilnej váhy a zdravá strava. Keď však zlyhajú všetky metódy alternatívnej liečby, nastúpiť musí terapia liečivami, ktoré tlmia niektoré degeneratívne zmeny chrupky. Sú indikované v počiatočných formách artróz, predovšetkým váhonosných kĺbov. Na potlačenie bolesti lekári zvyčajne predpisujú analgetiká.

Ak už nepomáha nič, ďalšou možnosťou je chirurgická liečba. Artroskopia je menší operačný zákrok, pri ktorom sa urobia len malé otvory okolo kolenného kĺbu, ktorými sa vsunú nástroje. Pomocou tohto zákroku môže byť chrupka upravená alebo vyhladená. Transplantácia chrupky je najlepšia pre ohraničené miesta poškodenej chrupky v inak zdravom kĺbe a ďalším štádiom je už len umelá náhrada kĺbu.

Príznaky:
- jedným z prvých príznakov je bolesť typická pri zvýšenej záťaži či pohybe, so zhoršovaním stavu sa bolestivosť zvyšuje
- stuhnutosť najmä pri vstávaní z postele, kresla či pri zmene polohy tela
- opuch kĺbu je sprievodným javom zápalovej komplikácie
- obmedzená funkcia kĺbu najmä pri pohybe
- v pokročilom štádiu je kĺb deformovaný

Príčiny:
- Všeobecné: obezita, nadmerné zaťažovanie príslušných kĺbov, dedičnosť, cukrovka.
- Lokálne: jednostranné zaťažovanie; šport, pri ktorom sú namáhané určité kĺby; úraz či iné traumy kĺbu.
- Väčšinou postihuje veľké kĺby – kolenné, bedrové a ramenné.
- Môže sa však vyskytnúť aj v malých kĺboch rúk a v krížoch.

Diagnostika:
- zistenie anamnézy (bolesti, rodinné zaťaženie, celkový zdravotný stav)
- prehmatanie a objektívne skúmanie kĺbu
- skúmanie okolia kĺbu, či nedošlo k zápalu
- röntgen, prípadne iné zobrazovacie vyšetrenia (ultrazvuk, magnetická rezonancia)

Liečba
- Keďže príčiny vzniku nie sú úplne známe, neexistuje zatiaľ presne cielená liečba, ktorá by viedla k úplnému uzdraveniu. Ide zvyčajne iba o spomalenie procesu, o zlepšenie celkového stavu kĺbovej výživy a fyzioterapiu.
- V pokročilom štádiu ochorenia sa pristupuje k operácii.
- Lekári odporúčajú užívanie analgetík.
- Rehabilitácia – odporúčajú sa svalové cvičenia zahŕňajúce posilňovacie cviky príslušných svalov, masáže, elektroterapia, magnetoterapia, liečba teplom či chladom.
- Rehabilitáciu je dobré doplniť vhodným športom – plávaním, chôdzou, bicyklovaním a podobne. Pri rehabilitácii sú vhodné svalové cvičenia, masáže, elektroterapia, magnetoterapia, liečba teplom či chladom.

Alternatívna liečba
- Pŕhľavové listy znižujú potrebu zvyčajných analgetík. Jednu polievkovú lyžicu sušených pŕhľavových listov treba zaliať šálkou vriacej vody, nechať 10 minút lúhovať a piť tri šálky denne.
- Ľudia s artrózou by mali vo zvýšenej miere konzumovať vápnik a vitamíny C, E, B1, B6 a B12. Odporúča sa strava bohatá na zeleninu, ovocie, celozrnné obilniny, odporúča sa konzumácia rýb. Vitamín E sa nachádza v oleji z obilných klíčkov, olivách, v celých zrnách, zelenolistovej zelenine, vo vajíčkach, v avokáde, B1 v kvasniciach, slnečnicových jadrách, maku, ovsených vločkách a podobne, B6 v pohánke, pšeničných klíčkoch, tekvici či ružičkovom keli.

debata chyba