Nakaziť sa môžete aj v nemocnici

Hoci je nemocnica miestom, kde by pacienta mali vyliečiť, nezriedka sa stávajú aj prípady, že práve v takomto zariadení sa človek nakazí.

16.03.2011 05:46
debata

Nemocničné infekcie sú navyše zákerné v tom, že baktérie sú v tomto prostredí často rezistentné, odolné voči bežne používaným antibiotikám (najčastejšie baktérie ako zlatý stafylokok, enterokoky, pseudomonas).

Osobne poznám ženu, ktorá čakajúc svoje druhé dieťa ležala na gynekológii na rizikovom, pretože má anatomicky anomálnu maternicu. Cez pootvorený krčok maternice sa jej podľa všetkého práve vďaka zlej hygiene nemocničného prostredia do plodovej vody dostala baktéria pseudomonas. Dcérka sa jej narodila predčasne, mala len 900 gramov, ale aj takýchto extrémne nezrelých novorodencov dnes neonatológovia dokážu zachrániť. Situáciu však skomplikovala práve spomínaná pseudomonádová infekcia a dievčatko po troch hodinách od pôrodu zomrelo.

Nemocničným infekciám sa odborne hovorí „nozokomiálne“ z gréckeho slova „nozos“, čo znamená choroba. Vzniku takýchto infekcií v zdravotníckych zariadeniach napomáha najmä to, že organizmus pacienta je oslabený chorobou, úrazom či liečbou, navyše tzv. invazívne výkony narušujú celistvosť kože a slizníc, čo mikróbom uľahčuje vstup do tela.

Nemocničným infekciám sa nedá, prirodzene, úplne vyhnúť, pretože ani nemocnica nie je sterilná bublina. „Špičkové zdravotnícke zariadenia hlásia výskyt takýchto infekcií minimálne u 5–8 % hospitalizovaných pacientov,“ vysvetľuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., ktorý je prezidentom Spoločnosti prevencie nozokomiálnych nákaz v SR a zároveň predseda redakčnej rady odborného časopisu, ktorý sa na túto problematiku špecializuje.

„Tieto nákazy hlásia primári jednotlivých oddelení písomne na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, a to do 48 hodín po zistení ich výskytu alebo okamžite v prípade závažných infekcií. Na Slovensku však v roku 2009 bolo na približne milión 140-tisíc pacientov hlásených len 5 700 nákaz, čo je 0,5 %.“ Jedna tretina slovenských nemocníc nenahlásila jediný prípad! Že by sa baktérie (spôsobujú 85 % nemocničných infekcií), kvasinky a vírusy slovenským nemocniciam zázračne vyhýbali?

„Ak sa nemocnica tvári, že ich nemá, alebo ich má na úrovni pod 1 %, je niekde chyba. Stačila by jedna návšteva nezávislých expertov, aby preukázali, že to tak nie je. Zo samotnej povahy nozokomiálnych nákaz je nepochopiteľné, ako môže vedenie nemocnice dopustiť nahlásenie ich nulového výskytu za celý rok. Kolegom zo zahraničia je to v podstate na smiech,“ hovorí doc. Maďar.

Problém je skôr v tom, že nemocnice u nás majú snahu tento problém ututlať, pretože niektoré zdravotné poisťovne hodnotia zdravotnícke zariadenia aj na základe počtu prípadov nemocničných nákaz. Najlepšie hodnotenie tak vychádza zariadeniam, ktoré tieto infekcie napríklad ani nesledujú. Naopak, nemocnice, ktoré sa správajú zodpovedne a snažia sa zlepšovať kvalitu svojich služieb, sa ocitajú v nevýhode.

„Manažment zdravotníckych zariadení síce upozorňuje na nedostatok financií, na druhej strane nezmyselne šetrí už na samotných prostriedkoch prevencie – napríklad na rukaviciach či dezinfekcii. Pritom podľa skúseností zo zahraničia je možné minimálne celú tretinu nákladov vynaložených na boj s infekciami ušetriť práve jednoduchou prevenciou a dôslednou analýzou prijatých opatrení,“ hovorí RNDr. Renata Podstatová, predsedníčka Spoločnosti prevencie nozokomiálnych nákaz v Českej republike.

Prevenciou vzniku nemocničných infekcií je používanie jednorazových pomôcok, bariérovej ošetrovacej techniky, dôsledná dezinfekcia rúk, nástrojov, pomôcok a plôch, upratovanie, sterilizácia, odborná manipulácia s biologickým odpadom, nemocničnou bielizňou, stravou a podobne. „60–80 % nemocničných infekcií sa však prenesie kontaminovanými rukami zdravotníkov,“ konštatuje RNDr. Podstatová.

Hoci je pravda, že často nemá na výber, aj pacient by si mal všímať, za akých hygienických podmienok ho zdravotník ošetruje. Spadol sestričke na zem tampón, ktorý vám chce následne pritlačiť na miesto vpichu? Dezinfikovala vám už miesto vpichu a teraz vám opätovne prstami vyhmatáva žilu a ide do nej zaviesť ihlu? Nosí náplasti vopred nastrihané na rukáve plášťa či na kraji misky? Ohraďte sa! Nikto nechce z nemocnice odísť s nákazou, s ktorou do nej neprišiel! Nemocnice bez nemocničných nákaz nejestvujú, sú len také, ktoré ich nesledujú, nehodnotia a cielene neznižujú ich výskyt.

Najčastejší výskyt nemocničných nákaz je na týchto oddeleniach:
oddelenie akútnej a intenzívnej medicíny (OAIM), chirurgia, traumatológia, urológia, dialýza, geriatria, novorodenecké oddelenie, onkológia

Viete, že:
- Vyšetrovať a liečiť pacienta (bežný kontakt s pacientom) môžu zdravotníci až po umytí ruk?
- Pred každým zdravotníckym výkonom si zdravotník musí ruky dezinfikovať dezinfekčným prípravkom?
- Na utieranie rúk musí zdravotník používať jednorazové (papierové) uteráky?
- Nechty musí mať ostrihané na primeranú dĺžku a používať bezfarebný lak, nenosiť umelé nechty?
- Ruky musí mať bez prsteňov, náramkov, hodiniek a iných šperkov?
- Pri odbere krvi a iného biologického materiálu musí mať jednorazové rukavice?
- Pre každého pacienta musí vyčleniť vlastné pomôcky na osobnú hygienu, vlastný fonendoskop, teplomer, misu a iné pomôcky, alebo ich po každom použití starostlivo dezinfikovať?

debata chyba