Otázky o epilepsii: Môže pacient mať dieťa, ako pôsobí kofeín?

Epilepsia je stále pre mnohých z nás problém zastretý tajomstvom. Ponúkame vám odpovede na najčastejšie otázky s ňou súvisiace.

24.03.2011 06:00
migréna - hlava - bolesť Foto:
Výskyt migrény u ľudí trpiacich epilepsiou je dvojnásobne vyšší ako v prípade zdravej populácie.
debata

?: Kedy sú ľudia najnáchylnejší získať epilepsiu?
Nové prípady epilepsie sú najčastejšie medzi deťmi, najmä v prvom roku ich života. Možnosť výskytu epilepsie upadá po prežití prvých dvadsiatich rokov a zostáva na rovnakej úrovni približne do veku 55 až 60 rokov. Jej výskyt sa zvyšuje u ľudí starších ako 55 rokov, čo je následkom častejších cievnych mozgových príhod, mozgových nádorov a Alzheimerovej choroby.

?: Stále si zabúdam vziať dávku lieku v stanovenom čase, čo mám robiť?
Pravidelné užívanie liekov môže pre niektorých ľudí byť náročná úloha. Treba si uvedomiť nutnosť užívania lieku v takých časových intervaloch, aké boli predpísané. Je možné vytvoriť si pomôcky, ktoré to uľahčia. Napríklad ak sa spojí podávanie lieku s určitými dennými aktivitami v tom istom čase (jedenie, umývanie zubov a podobne). Nápomocné môžu byť aj náramkové hodinky či dózy na lieky, ktoré môžu byť naprogramované tak, aby v čase, keď má dotyčný užiť tabletku, vydali zvukový signál.

?: Môže stres ovplyvniť výskyt záchvatov?
Vzťah stresu a záchvatov ešte nie je úplne preskúmaný. Záchvaty však z boli často pozorované počas stresových udalostí alebo krátko po nich. Limbický systém v mozgu reguluje emocionálne funkcie a práve ten je veľmi častým miestom, kde vznikajú záchvaty. Preto sa usudzuje, že dramatické zmeny v aktivite limbického systému, aké sa objavujú pri intenzívnych alebo dlhodobých emocionálnych stavoch, môžu zvýšiť náchylnosť na záchvat. Stres je však súčasťou života a je ťažké sa mu vyhnúť.

?: Môže kofeín súvisieť s výskytom záchvatov?
Nebolo dokázané, že by kofeín obsiahnutý v káve, čaji, čokoláde alebo iných potravinách ovplyvňoval výskyt záchvatov.

?: Súvisí migréna s epileptickými záchvatmi?
Výskyt migrény u ľudí trpiacich epilepsiou je dvojnásobne vyšší ako v prípade zdravej populácie. Migréna a epileptické záchvaty sú dve úplne odlišné ochorenia.

?: Ako na záchvaty pôsobí alkohol?
U pacientov s epilepsiou je pitie alkoholu zakázané. Tento zákaz sa týka aj piva, niekedy môžu dokonca vyprovokovať epileptický záchvat cukríky s obsahom alkoholu.

?: Má menštruačný cyklus vplyv na výskyt záchvatov?
Približne polovica žien vo fertilnom veku, ktoré trpia epilepsiou, uvádza, že sa u nich záchvaty vo zvýšenej miere objavujú v čase menštruácie a v zriedkavých prípadoch aj počas ovulácie. Záchvaty objavujúce sa v čase okolo menštruácie sa nazývajú menštruačná epilepsia.

?: Môžem mať dieťa, keď mám epilepsiu?
Deväťdesiat percent žien s epilepsiou má úplne zdravé deti. Riziko vrodených chýb je však vyššie ako u normálnej populácie. Príčinou tejto vyššej pravdepodobnosti je užívanie antiepileptických liekov a možné genetické faktory.

?: Prečo je dôležité urobiť krvný rozbor pred tým, ako začnem užívať antiepileptické lieky?
Výsledky krvného rozboru uskutočneného pred začatím antiepileptickej liečby umožnia porovnanie s neskoršími výsledkami. Častosť ďalších odberov sa líši podľa mienky jednotlivých lekárov i podľa krajín. Odbery sa bežne vykonávajú niekoľko týždňov alebo mesiacov po tom, čo pacient začal užívať nový prípravok. Načasovanie ďalších odberov a rozborov krvi záleží na pacientovej anamnéze, samotnom prípravku, ktorý začal užívať, a najmä na lekárovom úsudku o nutnosti takého vyšetrenia.

?: Čo znamená „terapeutické rozpätie koncentrácie lieku v krvi“?
Ide o rozpätie hladín lieku v krvi, pri ktorých u pacientov dochádza ku kontrole záchvatov. V tomto rozmedzí je výskyt nežiaducich účinkov žiadny alebo veľmi malý.

?: Majú genetické faktory nejakú úlohu pri výskyte epilepsie?
Genetika je dôležitý faktor v niektorých prípadoch epilepsie, najmä u jedincov, u ktorých sa epilepsia objaví v detskom veku, alebo u tých, ktorí trpia primárnou generalizovanou epilepsiou.

debata chyba