Na rany sa dá ísť aj inak ako liekmi - bylinkami

Poznali ich už naše babky a odporúčajú ich aj mnohí dnešní lekári. Popri tradičnom harmančeku sa dá použiť aloe vera, arnika či olej z čajovníka austrálskeho. Prírodná medicína by mala slúžiť ako prvý pokus.

28.03.2011 14:00
debata

Ak sa rana nezlepší alebo sa dokonca zhoršuje, treba vyhľadať lekára.

Harmančekový čaj je vhodný na vyplachovanie úst s aftami alebo zápalom ďasien. Pri aplikácii na kožu môže urýchliť hojenie svrbiacich raniek, upokojuje aj pokožku spálenú od slnka.

Gel z listov aloe vera sa dá použiť na zmäkčenie a zvlhčenie pokožky, ale tiež na podporu hojenia rán. Potláča bolesť a podľa niektorých štúdií pomáha pri liečbe psoriázy.

Na hojenie poranenej kože je ideálna arnika. Pôsobí totiž analgeticky, ranu dezinfikuje a tlmí zápal v nej. Pomáha zmierniť aj opuchy ktoré sa vytvoria po chirurgickom zákroku. Urýchľuje hojenie povrchových odrenín a hmyzích štípancov.

Na liečbu popálenín, pomliaždenín, vyrážok a infekcií kože sa používa nechtík lekársky. Nechtíkovým čajom možno vyplachovať ústa na rýchlejšie hojenie áft alebo sa doň namáčajú obväzy na poranenú kožu.

Klasickým liekom na rany je olej z čajovníka. Má silný dezinfekčný účinok, používa sa pri štípancoch, úspešne pomáha pri liečbe kvasiniek.

debata chyba