U kožného by vás mali vyzliecť donaha!

V pondelok 16. mája 2011, sa na Slovensku koná už 8. ročník Euro Melanoma Day, celoeurópskej preventívnej kampane, počas ktorej vám kožní lekári zdarma vyšetria materské znamienka.

16.05.2011 06:00
materské znamienko - vyšetrenie u lekára -... Foto:
Nebezpečné je znamienko, ktoré nemá pravidelný oválny alebo kruhový tvar.
debata

Malígny melanóm patrí k najzhubnejším nádorom vôbec. Je to vlastne rakovina z pigmentotvorných buniek, ktorá rýchlo metastázuje a ohrozuje najmä osoby s rodinným výskytom, osoby svetlej pleti, plavovlasých i rusovlasých ľudí so sklonom rýchlo sa opáliť a osoby s mnohopočetnými materskými znamienkami a tzv. dysplastickými znamienkami. Ide o neobvyklé, atypické pigmentové znamienka.

„Melanóm je nádor bielej populácie, pričom jeho výskyt sa za posledných 30 rokov strojnásobil,“ hovorí MUDr. Desana Borecká z Národného onkologického ústavu v Bratislave. „Polovica melanómov vzniká z rôznych znamienok, ale treba zdôrazniť, že druhá polovica aj na úplne zdravej koži.“ Najčastejší vek, keď sa melanóm vyskytuje, je medzi 30. a 40. rokom a ďalej po 50. roku života. Výskyt sa však neustále posúva do mladších vekových kategórií.

„Zatiaľ kým u žien sa melanómy najčastejšie vyskytujú na dolných končatinách, u mužov je najfrekventova­nejšou lokalitou výskytu melanómu chrbát,“ pokračuje MUDr. Borecká. Melanómy sa môžu vyskytovať na rôznych miestach tela, dokonca aj takých netradičných, ako je oblasť pod nechtom. „Melanómy sú rôznorodé ako odtlačok prsta,“ pokračuje odborníčka, „môžu byť fialové, ružové, hnedé, mať viacero farebných odtieňov.“

Niektorým melanómom dokonca chýba pigment, ide o tzv. amelanotický melanóm. „Ak pacient príde za kožným lekárom, pretože mu chce ukázať podozrivé znamienko na ruke, nemal by sa čudovať, ak ho v ambulancii požiadajú, nech sa kompletne vyzlečie. Len tak ho možno seriózne vyšetriť.“ Nie je nič výnimočné, ak sa ukáže, že znamienko, ktoré prišiel ukázať, je neškodné, ale melanóm mu lekár objaví na úplne inej časti tela – kam si pacient napríklad ani nedovidí.

Tento rok sa do dnešnej akcie Euro Melanoma Day zapojilo 84 kožných lekárov, hoci v SR robí aktívne dermatológiu cca 350 špecialistov. Táto akcia je totiž dobrovoľná. „Za sedem rokov, čo sa táto akcia koná, sme vyšetrili 20 415 osôb a objavili sme 41 malígnych melanómov,“ konštatuje dermatovenerológ doc. MUDr. Vladimír Hegyi, CSc. „Z počtu vyšetrených je vyše 13 600 žien. Vidieť, že ony väčšmi dbajú o svoje zdravie.“ Mimoriadne úspešným bol najmä prvý ročník tejto akcie v roku 2004, keď sa podarilo vyšetriť takmer jedno promile slovenskej populácie a stali sme sa spomedzi desiatok zúčastnených krajín európskym unikátom.

Zoznam ambulancií, kam môžete dnes v rámci Euro Melanoma Day zájsť dať si preventívne vyšetriť kožu, nájdete na www.sds-sk.sk. Je to oficiálna stránka Slovenskej dermatovenero­logickej spoločnosti.

Čo by vás malo znepokojiť?
A – A predstavuje asymetriu. Nebezpečné je znamienko, ktoré nemá pravidelný oválny alebo kruhový tvar.
B – Predstavuje ohraničenie, okraj (z anglického border). Pigmentové znamienka môžu byť ostro ohraničené, ale okraj môžu mať aj rozstrapkaný, mnohotvárny. Tu sa žiada byť opatrným.
C – Dôležitá je farba (colour). Ak má znamienko viacero farebných odtieňov, treba ho ukázať odborníkovi.
D – Značí priemer (diameter) alebo rozmer (dimension). Znamienka s priemerom menším ako 5 mm sú väčšinou neškodné.
E – Elevácia znamená vyvýšenie pôvodne plochého znamienka. Môže sa tým myslieť aj evolution, čiže vývoj. Podozrivé je všetko, čo rastie.

debata chyba