Počet diabetikov síce rastie, ale možnosti liečby sa zlepšujú

Diabetes mellitus (cukrovka) patrí k jedným z najzávažnejších ochorení v súčasnosti, možno povedať, že je to pandémia 3. tisícročia. Počet pacientov vo svete s týmto ochorením sa blíži k 246 miliónom a na Slovensku k 338 000, z toho je prevažná väčšina diabetikov typu 2, informovali slovenskí odborníci z oblasti diabetológie.

26.05.2011 06:00
diabetes, cukrovka, injekcia, inzulín Foto:
Pacienti s cukrovkou 1. typu si musia po celý život denne podávať inzulín.
debata

Veľký nárast počtu ľudí s cukrovkou zaznamenávajú v súčasnosti nielen v USA, ale aj v ázijských či arabských štátoch a takisto v rozvojových krajinách, uviedla MUDr. Adriana Ilavská z Diabetologického a metabolického centra spoločnosti Medispektrum, s. r. o., Bratislava,. Predpokladá sa, že asi jedna tretina detí narodených v roku 2000 bude mať v budúcnosti cukrovku. K príčinám rastúceho počtu diabetikov patria poruchy pankreasu, obezita, inzulínová rezistencia, genetika. Pacientom sa odporúča úprava životosprávy, diéta, dostatok pohybu.

Diabetikov najviac ohrozujú komplikácie cukrovky, najmä kardiovaskulárne ochorenia, mozgové príhody, vysoký krvný tlak, postihnutie obličiek a zraku. K príznakom diabetu patria nadmerný smäd, únava, časté močenie, pomalé hojenie rán. U diabetikov 2. typu sú však tieto príznaky často menej výrazné, niekedy sa vôbec neobjavujú. Vedie to k tomu, že ľudia často nevedia o tom, že majú cukrovku, diagnostika a liečba ochorenia sa odďaľuje, čo zvyšuje riziko vzniku komplikácií.

MUDr. Katarína Černá z Univerzitnej nemocnice v Bratislave, Nemocnice akademika L. Dérera informovala, že základom liečby diabetu je zníženie nadmernej hladiny cukru v krvi (glykémie), ktorá je pre ľudský organizmus škodlivá. Medzi časté príčiny vzniku diabetu patrí nedostatok pohybu. Pre pacientov s cukrovkou 2. typu sú k dispozícii lieky vo forme tabletiek a keď tieto nie sú dostačujúce, najnovšie pomáha inkretínová liečba, ktorá pacientom oddiali nasadenie inzulínovej terapie. Predstavuje novú skupinu liekov, ktoré sa používajú na liečbu diabetu 2. typu, ktorý má 90–95 percent pacientov s cukrovkou. Inkretíny sú hormóny v čreve človeka, ktoré pomáhajú telu správne spracovať cukor, znižujú chuť do jedla a tým aj telesnú hmotnosť pacienta, následne znižujú krvný tlak a zlepšujú funkciu srdca i funkciu beta buniek pankreasu.

Veľmi dobré účinky tejto novej liečby potvrdil aj hosť tlačovej besedy, pacient Jozef, ktorý užíva prípravok Liraglutid. Cíti sa oveľa lepšie, nepociťuje veľkú únavu, jedáva o polovicu menšie porcie jedla a necíti hlad. Znížila sa mu nadváha, upravil krvný tlak, lepšie spáva a je celkove oveľa vitálnejší.

Pacienti s cukrovkou 1. typu si musia po celý život denne podávať inzulín. Tento typ diabetu vzniká, ak sa bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín, zničia vlastným imunitným systémom pacienta. Diagnostikujú ho hlavne deťom alebo mladým ľuďom. Príčina tejto deštrukcie nie je známa, môžu ju spustiť vonkajšie faktory prostredia, uviedla Černá.

debata chyba