Fajčenie ničí mladým zdravie veľmi rýchlo

Fajčenie ničí zdravie dospievajúcim veľmi rýchlo, negatívne vplyvy na imunitu či fungovanie pľúc sú u šestnásťročných preukázateľné už po roku fajčenia. K tomuto záveru dospela skupina expertov z Katolíckej univerzity v belgickom Leuvene.

28.05.2011 07:00
fajčenie, cigareta, cigarety, dym, nikotín,... Foto:
Ťažkí fajčiari, ktorí následkom zlozvyku ochorejú na rakovinu pľúc, majú telo pozmenené tisíckami genetických mutácií.
debata

Vedci sa pokúsili odpovedať na otázku, ako rýchlo sa u mladých ľudí prejavia následky fajčenia, ako je napríklad dýchavičnosť. Doteraz sa predpokladalo, že to trvá niekoľko rokov, kým je zjavný jasný „biologický efekt“.

Štúdia sa zamerala na takmer 850 mladistvých vo veku 16 rokov. U tých, ktorí fajčili škatuľku denne, sa po roku ukázalo 61-percentné zníženie množstva niektorých imunitných buniek. Čo sa týka oxidov dusíka, ktoré okrem iného pomáhajú s dobrou výmenou kyslíka v krvnom obehu, zase experti zaznamenali zníženie jeho množstva o 42 percent.

Vplyvy na zdravie po jednom roku fajčenia, hoci v menšej miere, sa podarilo preukázať aj u mladistvých fajčiarov piatich cigariet za deň. Mladí fajčiari však na sebe nepozorujú nijaké priame dôsledky. Ich výkonnosť v športe sa proti nefajčiarom nijako bezprostredne neznižuje. Na problémy sa začnú sťažovať až o niekoľko rokov, keď sa im napríklad „skracuje dych“.

„Výsledky tohto výskumu vôbec po prvý raz ukazujú, že ničivé následky pre pľúca a prirodzený imunitný systém u adolescentných fajčiarov sa objavujú už počas samotného prvého roku fajčenia,“ uviedol Alfred Bernard, ktorý stál na čele tímu expertov z belgickej univerzity.

O negatívnom vplyve fajčenia na zdravie existujú stovky výskumov. Nedávna štúdia napríklad zistila, že ťažkí fajčiari, ktorí následkom zlozvyku ochorejú na rakovinu pľúc, majú telo pozmenené tisíckami genetických mutácií.

Existujú však aj pozitívnejšie výsledky výskumu nikotínovej závislosti. Vedci z Harvardskej lekárskej školy uviedli, že fajčenie je síce návykové, ale prestať fajčiť je nákazlivé. Inými slovami, ak sa jeden človek rozhodne skoncovať s fajčením, nakazí týmto rozhodnutím mnohých ďalších okolo neho. Lekári preto fajčiarom odporúčajú chopiť sa príležitosti, keď sa niekto zo známych rozhodne s fajčením bojovať. Pridať sa k nemu totiž významne zvyšuje šance na zbavenie sa vlastnej nikotínovej závislosti.

debata chyba