Zdravé zuby potrebujú pravidelné čistenie a správnu životosprávu

Preventívna prehliadka u stomatológa raz za rok nestačí. Stavu svojich zubov by mali ľudia venovať pozornosť po celý rok.

20.07.2011 06:00
zuby - zubná prehliadka - lekár - chrup -... Foto:
Preventívna prehliadka zahŕňa vyšetrenie stavu chrupu, slizníc, mäkkých tkanív čeľustí a ústnej dutiny, kontrolu zubných náhrad, kontrolu zubnej hygieny a hygienických návykov.
debata

Dôležité je pritom podľa lekárov nielen pravidelné čistenie zubov, ale aj správna životospráva. Sladké nápoje či jedlá sú totiž najčastejšou príčinou pokazených zubov najmä u malých detí.

„Prevencia nie je len správne čistenie zubov,“ upozorňuje prezident Slovenskej lekárskej komory Ján Gašič. „Je to aj o správnej životospráve, lebo zbytočne matka dieťa naučí, ako si správne čistiť zuby, keď mu potom dá k posteli sladký čaj,“ dodáva. Živnou pôdou pre baktérie, ktorých sa v ústach nachádza viac ako päťsto, je totiž práve cukor. Ten sa premieňa na kyseliny, ktoré poškodzujú povrch zuba a spôsobujú zubný kaz. Odborníci preto neodporúčajú jesť sladkosti, keď už, lepšie je sladké potraviny konzumovať jednorazovo, ako ich prijímať počas celého dňa.

Riziko vzniku zubného povlaku, a tým aj vzniku zubného kazu zvyšuje aj pitie čierneho čaju a kávy. Zubári rovnako varujú pred konzumáciou mäsa. Väčší pozor pri čistení medzizubných priestorov by si mali dať zase ľudia, ktorí majú radi mäsité jedlá. Vlákna z mäsa totiž často zostávajú usadené medzi zubmi. Problém nastáva, keď na tieto zvyšky začnú pôsobiť kyseliny, ktoré pri rozklade môžu spôsobiť oslabenie zubnej skloviny.

Naopak, pre zdravé a pekné zuby lekári odporúčajú jesť napríklad mliečne výrobky, syry a zeleninu. Okrem správnych stravovacích návykov si však podľa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo Nedy Markovskej musia ľudia osvojiť aj pravidelné čistenie chrupu. V ústach sú totiž baktérie, ktoré neodstránime inak ako dokonalou hygienou.

„Je potrebné si uvedomiť, že čistenie zubov odstraňuje baktérie a robí prevenciu ochorení. Mnohí si myslia, že zubný kaz je ako nejaká diera v asfaltovej ceste, ktorá sa zapláta a je to. Zubný kaz je však chorobný proces. Najlacnejší a najefektívnejší spôsob, ako baktérie odstrániť, je čistenie kefkou a pastou, a tým zároveň aj predchádzame chorobám,“ povedala Markovská.

Aby si nielen deti, ale hlavne ich rodičia osvojili správne návyky zubnej hygieny, dôležité sú aj preventívne prehliadky u stomatológa. Dolná veková hranica pre prvú návštevu ambulancie je po dovŕšení prvého roku života. Zubní lekári počas nej naučia rodičov, ako dieťaťu správne čistiť zuby, poučia ich aj o správnych výživových návykoch a o dôležitosti používania zubnej pasty s obsahom flouridov. Ako totiž varuje Markovská, práve neošetrený zubný kaz mliečnych zubov je zdrojom infekcie pre trvalé zuby.

„Zubný kaz sa začína v mliečnom zube a potom postupuje ďalej, postihuje trvalý chrup. U dospelých po tridsiatke potom vznikajú ochorenia ako paradontóza, teda zápaly ďasien, čo vedie k predčasným stratám zubov,“ povedala.

Ošetrenie poškodeného zuba pritom môže stáť desiatky, v niektorých prípadoch aj stovky eur. Nie všetky zákroky totiž za pacienta hradí zdravotná poisťovňa. „Plne hradená je napríklad preventívna prehliadka, odstránenie zubného kameňa, zubných povlakov, ošetrenie zubného kazu, ktoré obsahuje liečbu zubného kazu a výplň z plastického materiálu, bielu plombu, a základné chirurgické výkony ako napríklad extrakcia zuba,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Rovnako tak poisťovňa raz za tri roky hradí aj snímacie zubné náhrady, ale fixné náhrady – zubné mostíky a korunky na jednotlivé zuby – sú hradené z verejného zdravotného poistenia iba čiastočne a raz za päť rokov. „Okrem preventívnej prehliadky uhrádzame aj výkony prvej pomoci – akútne vyšetrenie, dočasné ošetrenie zubného kazu, paliatívne endodontické ošetrenie, ale napríklad aj röntgenové snímky,“ vymenúva revízna stomatologička Mária Agárska z Union zdravotnej poisťovne.

Ako dodala, väčšina stomatologických zákrokov sa u dospelých a detí uhrádza približne rovnako. „U detí do 18 rokov veku sa uhrádza navyše aj fluoridácia a čeľustnoortopedická liečba a korunky a mostíky do 18 rokov sú tiež hradené viac ako u dospelých.“

Medzi najčastejšie výkony, ktoré minulý rok zdravotné poisťovne hradili, patrí odstránenie zubného povlaku a kameňa, dvojplôšková výplň zuba, injekčná anestézia, ale aj preventívne prehliadky. Tie majú nárok, ale najmä povinnosť absolvovať dospelí raz do roka, deti a mladiství do osemnásť rokov dvakrát ročne. Na vyšetrenie chrupu by však nemali zabúdať ani tehotné ženy. Tie by si mali dať vyšetriť chrup raz na začiatku a raz pred koncom tehotenstva.

Preventívna prehliadka zahŕňa vyšetrenie stavu chrupu, slizníc, mäkkých tkanív čeľustí a ústnej dutiny, kontrolu zubných náhrad, kontrolu zubnej hygieny a hygienických návykov. Ak je to potrebné, zubár by mal počas prehliadky ošetriť zubný kaz a odstrániť povlak a zubný kameň. Za pacienta to všetko uhradí zdravotná poisťovňa, no iba v prípade, že rok predtým nevynechal preventívnu prehliadku. „Ak pacient neabsolvuje preventívnu prehliadku, neuhrádzajú sa mu v budúcom kalendárnom roku zdravotné výkony poskytnuté v súvislosti so zubným kazom, čiže výplne a ošetrenie koreňového kanálika,“ priblížila Agárska.

Podľa štatistík poisťovne minulý rok absolvovala povinné prehliadky u zubára väčšina poistencov. „V roku 2010 absolvovalo preventívnu prehliadku u stomatológov spolu 1 901 618 pois­tencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, čo predstavuje 54,37 percenta z celkového počtu poistencov,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Podľa stomatológov by však tieto čísla mohli byť aj vyššie, keby si ľudia preventívne vyšetrenia nenechávali na poslednú chvíľu. Väčšina z nich si totiž na túto povinnosť spomenie až dva mesiace pred koncom roka.

debata chyba