Opaľujme sa zdravo - ako sa chrániť pred slnkom?

Základom zdravého opaľovania je poznať svoj kožný fototyp a riadiť sa ním pri opaľovaní, ale aj pri každodennom vystavovaní sa slnku.

25.07.2011 14:00
opaľovanie, slnko, úpal, spálenie, slnenie,... Foto:
Opaľovací krém, mlieko alebo olej nanášame na kožu v dostatočnom množstve.
debata

Opaľovacie prípravky sú len jednou z možností, ako sa chrániť pred slnkom a nikdy slnečné žiarenie „neblokujú“ úplne.

V čase najintenzívnejšieho pôsobenia slnečného žiarenia (od 11. do 15. hodiny) je dôležité nevystavovať sa slnečným lúčom vôbec.

Ako dodatočnú ochranu nosíme slnečné okuliare a pokrývku hlavy, ktorá je vhodnou prevenciou úpalu.
Vyberáme si prípravky na opaľovanie, ktoré obsahujú aj ochranu pred UV-A žiarením. Takzvaný ochranný faktor SPF (Sun Protection Factor) na obale udáva hodnotu ochrany pred lúčmi UV-B.

Opaľovací krém, mlieko alebo olej nanášame na kožu v dostatočnom množstve. Odporúčané 2 mg/cm2 kože predstavujú asi šesť kávových lyžičiek prípravku pre dospelého človeka.

Prípravok používame opätovne po kúpaní, aj keď sa na obale píše, že je odolný proti vode.

Bábätká a deti do troch rokov by nikdy nemali byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu a ich pokožku treba pred spálením chrániť krémom s najvyšším ochranným faktorom 50+.

Typy pokožky

Fototyp I – keltský typ
Typické sú modré, zriedkavo hnedé oči, ryšavé alebo blond vlasy, nápadne svetlá pleť a husté pehy. Koža je veľmi citlivá a opaľuje sa dočervena. Nikdy nestmavne, spálenie je väčšinou veľmi bolestivé. Vydrží na slnku bez ochrany a spálenia priemerne 5 až 10 minút.

Fototyp II – Európan so svetlejšou pleťou
Typické sú modré alebo zelené oči, svetlé vlasy, o niečo tmavšia pleť a menej pieh ako pri fototype I. Koža je citlivá, pri opaľovaní sčervenie a tmavne len málo. Spálenie býva ťažké a bolestivé. Koža sa po ňom silno olupuje. Na slnku vydrží bez ochrany 10 až 20 minút.

Fototyp III – Európan s tmavšou pleťou
V Európe najčastejší fototyp je charakteristický sivou alebo hnedou farbou očí a plavými až gaštanovými vlasmi. Pleť je svetlá či jemne hnedá bez pieh. Koža na slnku dobre tmavne a spáli sa len zriedka. Bez ochrany vydrží 20 až 30 minút.

Fototyp IV – stredomorský typ
Typ pokožky odolný proti slnečnému žiareniu majú väčšinou ľudia s tmavými očami, hnedými až čiernymi vlasmi a svetlohnedou alebo olivovou pleťou bez pieh. Tento typ kože nečervenie a veľmi dobre tmavne. Takmer nikdy sa nespáli a na slnku bez ochrany je odolný do 40 minút.
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR (www.uvzsr.sk)

debata chyba