Gynekológovia by uvítali, ak by sa vek prvorodičiek znížil

Ako a kedy rodíme dnes a ako to bolo v minulosti, pred tridsiatimi či štyridsiatimi rokmi?

19.12.2012 17:21
tehotná, materské, materská Foto:
Dnešné síce ženy vyzerajú vynikajúco aj po tridsiatke, ale s vekom je spojené aj vyššie riziko tehotenských komplikácií – napríklad vysokého tlaku.
debata (2)

O hlavných rozdieloch porozprával gynekológ MUDr. Vladimír Cupaník, PhD. z bratislavskej gynekologicko-pôrodníckej nemocnice KOCH.

Vek
Žena staršia ako 25-ročná bola označovaná za „starú dievku“ a ak rodila prvýkrát v tridsiatke, prischla jej nelichotivá terminológia „stará prvorodička“. Prevažná väčšina žien vtedy rodila medzi 18–20 rokom života. Dnes je priemerný vek prvorodičky v gynekologicko-pôrodníckej nemocnici KOCH 32 rokov. „Máme aj 27-ročné, ale tiež 36 či 38-ročné prvorodičky,“ priblížil realitu doktor Cupaník.

Neplánované tehotenstvo
Antikoncepcia pred tridsiatimi rokmi bežná nebola a tehotenstvá boli častokrát neplánované. A hoci aj v tom čase bolo veľa interupcií, veľa žien skutočne pokračovalo v gravidite a dieťa na svet priviedli.

Viac sterilných párov
Sterilné páry pribúdajú. "Na sterilite sa nepodieľajú len ženy, ale aj muži, je to zhruba fifty-fifty,“ povedal gynekológ, ktorý túto skutočnosť pripisuje vplyvu životného prostredia najmä u mužov, lebo spermiogramy sú podstatne horšie ako pred 30–40 rokmi.

Epidurálna anestézia, prítomnosť otca pri pôrode
Aj epidurálky a prítomnosť otca pri pôrode sú v porovnaní s pôrodmi pred tridsiatimi rokmi novinkou. "Epidurálky značne uľahčili pôrod, pretože pôrodná bolesť patrí medzi veľké bolesti a nie každý ju znáša dobre. Vďaka epidurálke rodička síce vníma kontrakcie, no nepociťuje ich bolestivo,“ spresnil MUDr. Cupaník.

Pôrod doma
Dnes je veľa žien, ktoré by rady rodili čo najprirodzenejšie, napríklad doma, tak, ako ženy v dávnej minulosti. Pôrod doma je podľa slov Cupaníka pochopiteľne možný, veď doma ženy kedysi rodili a stále rodia, ale u nás sa ostatných asi sedemdesiat rokov rodí v pôrodniciach, objasnil. Návrat k prírode znamená aj návrat k určitým stratám. "V pôrodniciach vieme zvládnuť mnohé komplikované situácie, ktoré sa niekedy ťažko predvídajú. Určite sa nedajú všetky z nich zvládnuť doma.“

Dojčenie
Na dojčenie sa v minulosti podľa Cupaníkových slov nekládol taký dôraz ako dnes, hoci „snaha bola“. Omnoho ľahšie sa však prechádzalo na umelú výživu, ku ktorej sa dnes uchyľujú len ženy, v prípade ktorých laktácia nie je možná.

Znížiť vek prvorodičiek
Doktor Cupaník vyslovil svoje prianie. „Boli by sme najradšej, keby sa vek prvorodičiek znížil. Častokrát sa stretávame s tým, že keď si žena po tridsiatke zrazu uvedomí že už si vybudovala kariéru a teraz by sa mohla stať matkou, paradoxne sa práve v tomto období začne boriť s problémom sterility a nie s problémom gravidity.“

Vyššie riziko
K dôvodom, prečo by ženy mali rodiť skôr, patrí aj fakt, že biologický vek sa nedá oklamať. "Dnešné ženy vyzerajú vynikajúco aj po tridsiatke, ale s vekom je spojené aj vyššie riziko tehotenských komplikácií – napríklad vysokého tlaku. Organizmus znáša inak pôrodnícku a tehotenskú záťaž keď má dvadsať a inak keď má tridsaťpäť rokov. Nie som bojovník proti ženám, ktoré rodia po tridsiatke, ale keby rodili skôr, určite by bolo menej cisárskych rezov,“ uzavrel lekár.

2 debata chyba