S prvou rannou cigaretou treba čo najdlhšie počkať

Ľudia, ktorí si zapália cigaretu hneď ráno po prebudení, sú vystavení podstatne vyššiemu riziku vzniku rakoviny pľúc, ako tí, čo si zapália až neskôr počas dňa.

09.08.2011 13:58
fajčenie, cigareta, ráno Foto:
Fajčiari by mali s prvou rannou cigaretou počkať aspoň hodinu po prebudení.
debata

Fajčenie počas prvých tridsiatich minút po zobudení zvýšilo už aj tak vysoké riziko rakoviny takmer o polovicu. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v žurnále Cancer, na ktorej sa zúčastnilo vyše 7 500 fajčiarov. Zvýšené riziko zrejme súvisí s tým, že ráno ľudia vťahujú do pľúc viac dymu.

Výskumníci z Penn State College of Medicine v USA sledovali 4776 fajčiarov s rakovinou pľúc a 2835 fajčiarov bez rakoviny. Zo získaných zistení vyplýva, že pacienti, ktorí fajčili počas prvých tridsiatich minút po prebudení, boli vystavení o 79 percent vyššiemu riziku vzniku rakoviny pľúc ako tí, čo na prvú cigaretu počkali aspoň hodinu. Vplyv „prvej rannej cigarety“ bol prítomný aj keď sa zistenia štatisticky upravili o ďalšie faktory ako napríklad počet cigariet vyfajčených za deň.

V žurnále vyšla aj ďalšia podobná štúdia, ktorá sa zamerala na vplyv prvej rannej cigarety na riziko vzniku rakoviny krku a hlavy. Z nej vyšiel porovnateľný výsledok. Cigareta počas prvej polhodiny zvyšuje toto riziko o 59 percent oproti tým ľuďom, ktorí s cigaretou počkali aspoň hodinu.

Autori oboch výskumov však priznávajú, že zatiaľ nepoznajú presnú príčinu vzťahu prvej rannej cigarety a rakovinových ochorení. „Takí fajčiari majú v tele vyššiu hladinu nikotínu a zrejme aj iných tabakových toxínov a zrejme sú od fajčenia viac závislí ako tí, čo s prvou cigaretou vydržia aspoň hodinu,“ uviedol pre BBC News hlavný autor výskumu Joshua Muscar.

Profesor Robert West z Cancer Research UK k tomu dodal: „Fajčiari, ktorí si zapália hneď po prebudení, fajčia cigaretu intenzívnejšie. Vysvetlením tejto súvislosti by teda mohlo byť, že vdychujú do pľúc viac dymu a vystavujú telo vyššiemu množstvu rakovinotvorných chemikálií.“

debata chyba