Spolupráca pacienta s osteoporózou by sa mohla zlepšiť

Pre pacientov s osteoporózou je na trhu kopa liekov, ktoré dokážu riziko novej zlomeniny znížiť asi o päťdesiat percent.

04.01.2013 06:00
osteoporóza. Foto:
Prečo liečba u pacientov s osteoporózou často nezaberie? Na začiatku býva najväčším dôvodom neakceptácia liečby, pretože pacient nie je presvedčený o tom, že ju potrebuje, tvrdí lekár.
debata (2)

„To sú pekné čísla,“ povedal reumatológ Doc. MUDr. Zdenko Killinger, PhD., avšak pripomenul, že veľa závisí od spolupráce pacienta.

Upozornil, že pacient s osteoporózou má aj iné ochorenia – zažívacie, endokrinologické, reumatické či obličkové. Aj tie sa musia liečiť, inak nebude efekt v liečbe osteoporózy taký dobrý.

Najdôležitejšie v liečbe osteoporózy je užívanie liekov. Killinger uviedol, že pacient by mal vziať aspoň 80 percent z dávky, ktorú by mal užiť za rok a na liečbe vydržať päť až desať rokov. Prečo to niektorí pacienti vzdajú, resp. čo sú dôvody, prečo liečba u nich liečba nezaberie? MUDr. Zdenko Kilinger vysvetlil: „Na začiatku býva najväčším dôvodom neakceptácia liečby, pretože pacient nie je presvedčený o tom, že ju potrebuje.“ Ďalšími dôvodmi sú aj iné faktory, napríklad iné lieky, ktoré zároveň užíva.

Najlepšie sa v štatistikách ukázali pacienti, ktorí sami prekonali zlomeninu, alebo ju prekonal niekto z ich pokrvných príbuzných. „Tí sa relatívne dobre udržiavajú, lebo vedia, čo to znamená, keď dáma vo vyššom veku zaľahne na lôžko. Oni aj ochotnejšie a trpezlivejšie dodržiavajú liečbu ako tí, ktorých sa osteoporóza netýka a chorobu poznajú len teoreticky. Navyše, ak ich nič nebolí, ťažko zotrvajú v liečbe päť rokov.“

Ako ďalej upozornil reumatológ, dôležitý je aj liek, ktorý pacient užíva. Aby pacient v liečbe zotrval, mal by byť bezpečný, dobre tolerovaný a mať aplikačnú formulu. „Jednoducho, pacient musí cítiť, že liek mu pomáha,“ zhodnotil ďalej reumatológ.

Najčastejšie pacienti s osteoporózou uvádzajú dôvod, že liek zabudli užiť, ich bolesti sa napriek užívaniu liekov nezmenšili, majú veľa vedľajších účinkov alebo sú príliš drahé. „Ak chceme aj u nás dosiahnuť také pekné výsledky, ktoré poznáme z klinických štúdií zo sveta, neostáva nám nič iné, len zlepšiť spoluprácu s pacientom a predpisovať preparáty tak, aby ich pacient bral,“ skonštatoval lekár na záver.

2 debata chyba