Čistenie zubov so strojčekom - ako na to?

Kto nosí strojček, bude mať krásne rovné zuby. To je možno pravda, ale nasadením zubného strojčeka sa všetko ešte len začína.

31.10.2011 06:00
zubnystrojcek Foto:
Čistiť si chrup so zubným strojčekom je náročné.
debata

Ortodontická liečba navyše predstavuje obdobie zvýšeného rizika vzniku zubných kazov. O zuby so strojčekom sa treba starať špeciálnymi technikami a treba si zabezpečiť aj špeciálne pomôcky na čistenie chrupu.

Zuby, ktoré sú v zubnom oblúku uložené nepravidelne, sa ťažšie čistia. Takže ľudia s krivými zubami majú zvýšenú pravdepodobnosť, že sa im chrup pokazí, bez ohľadu na to, či sa rozhodnú pre ortodontickú liečbu, alebo nie. Ak si nechajú zuby nevyrovnané, budú s týmto problémom zápasiť po celý život.

Nasadenie strojčeka, predovšetkým toho fixného, pozostávajúceho z drôtikov, krúžkov a ortodontických zámkov nalepených priamo na zuboch, zvyšuje riziko kazivosti ešte väčšmi. ,Zuby musia byť dôkladne ošetrené už pred ortodontickou liečbou a pacient musí zvládnuť ich hygienu," zdôrazňuje ortodontička MUDr. Irena Klímová z Bratislavy. „Nesmie mať napríklad zápal ďasien ani kazy.“

Pri fixnom aparáte nestačí klasický stieravý pohyb kefky s malou hlavičkou a hustými jemnými vláknami z ďasna po zube „z červeného na biele“. Malé plôšky okolo ortodontických zámkov treba dočisťovať špeciálnou jednozväzkovou zubnou kefkou, ktorej sa hovorí aj „single kefka“. Je to špeciálne zahnutá kefka s jedným zväzkom vlákien, ktoré môžu mať dĺžku 6 alebo 9 mm. Tá dlhšia je vhodná najmä na čistenie nerovných zubov, parodontických vačkov, implantátov či mostíkov. Kratšiu odporúčajú ortodontisti pre dokonalú hygienu tým, čo nosia zubné strojčeky. Jednozväzková kefka je však výbornou pomôckou aj pre bežného človeka, pretože sa s ňou dobre čistia najmä zadné stoličky, kde pri použití bežnej kefky človeka už napína na vracanie. Skúsení pacienti si takouto kefkou osobitne umývajú aj každý zub, najmä bočné plôšky zubov – vonkajšie i vnútorné.

Nevyhnutnou výbavou nositeľov „kovového úsmevu“ (ale aj tých ostatných) by mali byť medzizubné kefky. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach, ktoré umožňujú účinné čistenie priestorov medzi zubami, ale aj pod drôtikmi a krúžkami strojčeka. Predávajú sa s rôznymi držiakmi na lepšie zavádzanie a medzi zubami by sa mali správať ako kefa vo fľaši, musia dobre vyplniť medzizubný priestor. Príliš veľká môže poraniť ďasno, príliš malá nevyčistí dobre najmenšie škáry medzi zubami. Veľkosť medzizubnej kefky vie najlepšie poradiť dentálna hygienička, ktorá má na to špeciálnu farebnú sondu. Jestvuje aj špeciálna medzizubná kefka, ktorá sa zavádza popod drôtik strojčeka, je dlhšia a jej kovové jadro je obalené plastom. Nevyvoláva nepríjemné pocity pri vzájomnom dotyku a trení dvoch drôtikov.

Na trhu sú aj zubné nite špeciálne navrhnuté na čistenie zubov so strojčekom. Pozostávajú akoby z troch druhov zubnej nite – majú spevnený zavádzací koniec, nasleduje „bavlnka“ na čistenie strojčeka a jemná niť na dočistenie medzizubných priestorov. V rámci ústnej hygieny ortodontisti odporúčajú aj používanie zubnej sprchy – irigátora. Ak zámky strojčeka odierajú sliznicu úst, možno na ne použiť špeciálny vosk s príchuťou či bez nej a citlivé miesta „prelepiť“. Na kontrolu správneho očistenia chrupu, najmä v prípade detí, sú k dispozícii pomôcky na odhalenie zubného povlaku v podobe farbiacich roztokov, tabliet a tyčiniek. Používajú sa po umytí zubov a starý i nový plak zafarbia inou farbou.

Doktorka Klímová tvrdí, že samotné nalepenie zámkov na zuby pri fixnom aparáte sklovinu nepoškodí. V mieste, kde je nalepená súčiastka je, naopak, sklovina chránená. Keď však strojček snímu, u pacientov s nedostatočnou hygienou okolo ostane kriedová plôška odvápnenej skloviny, kde ju narušil plak. Zuby teda nekazí strojček, ale nedostatočné čistenie vôkol neho.

debata chyba