Slovenskom putuje nevšedná výstava: Maľované pľúca

November si ako Mesiac povedomia o rakovine pľúc pripomínajú ľudia v krajinách celého sveta. Tento rok sa k iniciatíve už po druhýkrát pripája aj Slovensko, pretože rakovina pľúc patrí aj u nás medzi tri najčastejšie a zároveň najzhubnejšie onkologické ochorenia. Na Slovensku je každoročne diagnostikovaných asi 2500 nových prípadov.

09.11.2011 06:00
Zdenka Predna II Foto:
Takto pomaľovala biely sadrový odliatok pľúc speváčka Zdenka Predná.
debata

„Ide o ochorenie s rôznymi príčinami vzniku, ktoré spôsobuje komplex vonkajších aj vnútorných faktorov,“ vysvetľuje MUDr. Milada Veselá z Univerzitnej nemocnice Bratislava Ružinov. Najvýznamnejšie postavenie z nich má vystavovanie sa cigaretovému dymu – v rámci aktívneho, ale aj pasívneho fajčenia. „Ak však fajčiar ukončí fajčenie cigariet pred 35. rokom života, krivka jeho celkového prežitia sa nelíši od nefajčiarov,“ dodáva odborníčka zaujímavý fakt.

Herečka Eva Pavlíková sa stala sympatizantkou občianskeho združenia pacientov s rakovinou pľúc, ich príbuzných a blízkych, ktoré nesie názov Druhý dych. „Môj spolužiak Vlado Čáp, známy slovenský scénograf, zomrel na rakovinu pľúc, pritom nikdy nefajčil. Aj kvôli nemu som nezaváhala,“ vysvetľuje herečka svoje pohnútky, prečo chce pomáhať tejto organizácii.

Zakladajúcimi členmi OZ sú ľudia, ktorí sa s rakovinou pľúc stretli na vlastnej koži – buď trpia ochorením oni sami, alebo sú to príbuzní pacienta a ťažké ochorenie prežívali spoločne s ním. Patrí medzi nich aj známy nitriansky onkológ doc. MUDr. Peter Beržinec, CSc., ktorý je „otcom myšlienky“ založiť združenie s týmto zameraním. Od utorka 8. novembra 2011 je spustená aj webová stránka www.druhydych.eu, ktorá je určená nielen pacientom, ale aj ich blízkym a priateľom. Aj ich totiž postihuje táto zákerná diagnóza.

Záujemcovia si môžu pozrieť aj unikátnu výstavu „maľovaných pľúc“ v nákupných centrách v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a v Nitre. Pôvodne biele sadrové modely pľúc pomaľovali viaceré známe osobnosti z oblasti kultúry, športu, spoločenského života či medicíny. Návštevníci výstavy dostanú aj letáky, ktoré prinášajú odpovede na najčastejšie otázky a mýty o rakovine pľúc i informácie o OZ Druhý dych. Po skončení výstavnej šnúry modely dostanú onkologické oddelenia, aby vniesli pozitívneho ducha aj do takýchto priestorov.

Unikátna výstava putuje takto:
8.-12. november 2011 v OC Aupark v Bratislave
14.-17. november 2011 v OC Európa v Banskej Bystrici
18.-23. november 2011 v OC Galéria v Košiciach
26.-28. november 2011 v OC Centro v Nitre

debata chyba