Osteoporóza nebolí, ale láme kosti

Približne každá tretia žena a každý piaty muž nad 50 rokov sú ohrození rizikom osteoporotickej zlomeniny, čo predstavuje asi 6 až 8 percent svetovej populácie.

11.11.2011 07:00
osteo V Foto:
Oslabená kosť má zvýšenú krehkosť a vyššiu náchylnosť k zlomeninám.
debata

V Európskej únii dokonca každých 30 sekúnd utrpí niekto zlomeninu následkom osteoporózy. Vzhľadom na rastúci počet starších ľudí je takmer jasné, že počet zlomenín v dôsledku osteoporózy sa v priebehu najbližších desaťročí zvýši dvoj- až trojnásobne.

Osteoporóza, ľudovo nazývaná aj „riedke kosti“, je ochorenie, pri ktorom dochádza k strate kostnej hmoty a poškodeniu mikroarchitektúry kostného tkaniva. Aj keď by sa mohlo zdať, že kosť je tuhá hmota, nie je to pravda. Kosť je živé tkanivo, ktoré počas celého života podlieha ustavičným zmenám vo forme novotvorby a odbúravania. Tieto zmeny musia byť v dospelosti v rovnováhe. Vo vyššom veku však môže dôjsť k narušeniu kosti, klesá schopnosť novotvorby a prevláda proces jej odbúravania, čo v konečnom dôsledku vedie k osteoporóze.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Niekoľko rád, ako sa vyhnúť úrazom a zlomeninám.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Oslabená kosť má zvýšenú krehkosť a vyššiu náchylnosť k zlomeninám. Medzi rizikové faktory vzniku osteoporózy, ktorou na Slovensku trpí približne 300-tisíc ľudí, patrí predovšetkým vek, pohlavie, rodinná anamnéza osteoporózy, predchádzajúca zlomenina, predčasná menopauza, liečba liekmi, ktoré negatívne ovplyvňujú kosť, ochorenia ako reumatoidná artritída, chronické ochorenie pečene a tráviaceho traktu, ochorenia prištítnych žliaz či nedostatočná tvorba pohlavných hormónov u mužov.

Problém je o to závažnejší, že osteoporóza nebolí. „Vysoký počet pacientov sa nelieči a my lekári máme značný priestor na zvyšovanie starostlivosti o nich,“ povedal prezident Slovenskej spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí profesor Juraj Payer. Podľa neho sa predpokladá, že ročná incidencia osteoporotických zlomenín krčka stehennej kosti v Európskej únii sa v priebehu nasledujúcich 50 rokov viac ako zdvojnásobí z 500-tisíc na milión. "Aj preto Európska komisia označila rok 2012 za Európsky rok aktívneho starnutia,“ konštatoval.

"Je navrhnutý tak, aby vyzýval politikov a ostatné zainteresované strany k podpore aktívneho starnutia. Jeho cieľom je vytvoriť viac príležitostí pre starých ľudí, aby neprestávali pracovať, aby naďalej žili aktívny a zdravý život a zohrávali aktívnu úlohu v spoločnosti,“ upozorňuje profesor Payer.

Závery z okrúhleho stola venovaného problematike chronických ochorení prijaté na pôde Európskeho parlamentu hovoria o nevyhnutnosti viacerých aktivít v oblasti chronických ochorení, ktoré sú tiež označované ako neprenosné ochorenia. Vďaka dlhému trvaniu a všeobecne pomalému vývoju sú opisované ako naliehavá téma verejného zdravia s pomalým postupom. Sú hlavným dôvodom predčasného úmrtia na celom svete, a preto je nevyhnutné venovať im maximálnu pozornosť tak na európskej, ako aj medzinárodnej úrovni. "Spolupracujme, aby sme túto naliehavú situáciu zastavili,“ dodal profesor Payer.

Kedy treba zvýšiť ostražitosť

Osteoporóza je ochorenie, ktoré nie je sprevádzané typickými príznakmi, podozrenie na ňu môžete mať v prípade, že sa objaví jeden alebo viac nasledujúcich faktorov:

  • zlomenina krčka stehennej kosti
  • už prekonané zlomeniny, ak sila spôsobujúca úraz bola malá či zanedbateľná
  • bolesť chrbta
  • nedostatok pohybu napríklad aj pri iných závažných ochoreniach
  • zníženie výšky o viac ako 3 centimetre
  • nadmerná konzumácia alkoholu (2 a viac pohárov vína za deň a 2 a viac pív denne a podobne)
  • nadmerné fajčenie viac ako 20 cigariet denne
  • liečba kortikoidmi
  • u žien skorá menopauza
debata chyba