Na HIV sa už Slováci môžu otestovať aj doma

Slováci si už môžu urobiť test na prítomnosť vírusu HIV v tele doma.

01.12.2011 14:00
prevencia, vyšetrenie, nemocnica, lekár, pacient Foto:
Podstupovať test v nemocnici mnohí odmietajú, vyšetrenie na HIV však už umožní aj test slín.
debata

Ten funguje na podobnom princípe ako tehotenské testy, vzorkou sú však v tomto prípade sliny. Výsledok sa zobrazí už po 20 minútach. Rovnako možno zisťovať aj nákazu vírusom hepatitídy typu C.

„Práve v začlenení týchto testov do verejných zdravotníckych programov pre mladých ľudí vidím v budúcnosti reálnu šancu, ako ďalej znižovať počty nakazených a včas diagnostikovať nákazu bez toho, aby bola vedome či nevedome šírená ďalej,“ uviedol prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Doteraz sa ochorenie diagnostikovalo na základe testov z odobratej krvi, v ktorej sa zisťuje prítomnosť protilátok. „Výsledky sú známe spravidla do siedmich až desiatich dní,“ vysvetlil Jarčuška.

Pre mnohých ľudí je však podstúpenie tohto testu napriek deklarovanej anonymite nepríjemné, zdĺhavé a zahanbujúce. Len málokto sa preto podľa odborníka odhodlá testy dobrovoľne absolvovať. Výsledkom sú tak nielen štatistické odchýlky, ale aj úmrtia. Mnoho Slovákov sa radšej chodí testovať do Rakúska, kde sa dozvedia výsledky testov v krátkom čase.

Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných 367 pacientov nakazených vírusom HIV. Za posledných päť rokov sa ich počet zdvojnásobil a až u tretiny z nich nákazu vírusom diagnostikovali v štádiu rozvinutej choroby. Odborníci odhadujú, že v slovenskej populácii je pritom štyri až päť ráz viac nakazených, ako vykazujú oficiálne štatistiky.

Podľa niektorých expertov je oficiálne uvádzaných dokonca len asi desať percent nakazených. Jedným z dôvodov je aj to, že infikovaný môže byť v dobrom klinickom stave aj 15 až 20 rokov, kým sa u neho rozvinie aids. Prítomnosť vírusu v tele človeka sa tak väčšinou zistí skôr náhodou.

debata chyba