Tablety a smartfóny používajte menej, môžu spôsobiť zranenia

Čoraz viac užívateľov smartfónov a tabletov trpí bolesťami krku či palca, ktorým píšu. Dôvodom je sledovanie malých obrazoviek a písanie na drobných klávesniciach, čo môže podľa britských odborníkov ľudské telo vyčerpávať.

06.12.2011 06:00
žena, tablet, čítanie, kniha, e-book,ebook,... Foto:
Časté sú aj zranenia krku. Tie vznikajú po hodinách strávených nakláňaním sa k obrazovkám.
debata

„Mal som pacientku, ktorej sa pre časté používanie smartfónu zapálili šľachy v palci. Celé týždne nemohla používať ruku, pretože ju bolela,“ povedal Tim Hutchful z Britskej asociácie chiropraktikov. Podľa Sammy Margo z Autorizovanej fyzioterapeutickej spoločnosti ľudské telo nezvláda používanie týchto prístrojov. „Telefóny sú primalé a majú príliš drobné gombíky,“ vyjadrila sa. Jeden z jej pacientov údajne musel pre bolesť v hornej končatine začať používať softvér, ktorý dokáže rozoznávať hlas, keďže už nedokázal písať.

Časté sú aj zranenia krku. Tie vznikajú po hodinách strávených nakláňaním sa k obrazovkám. „Ľudská hlava váži priemerne 4,5 až 5,5 kilogramu,“ uviedol Hutchful. V ideálnej pozícii je vtedy, keď je možné nakresliť kolmú čiaru od ucha cez rameno, bok, koleno a členok. Ak je však hlava vysunutá dopredu, môže sa zdať, že je až štyrikrát ťažšia, čím vzniká tlak na celé telo. Prejavom tohto tlaku je diagnóza zvaná „textový krk“. Bolestivé zranenie sa dá sa vyliečiť, odborníci však upozorňujú, že je potrebné všimnúť si príznaky dostatočne skoro.

Podľa Tima Hutchfula je možné zraneniam predísť zredukovaním používania smartfónov či tabletov na menej ako 40 minút denne. „Používajte ich čo najmenej, robte si prestávky a nájdite si aj iné spôsoby interakcie,“ povedal. Odporučil používanie softvéru rozoznávajúceho hlas. Sammy Margo zas upozorňuje, že najrizikovejšou skupinou užívateľov sú deti a tínedžeri, ktorí trávia pri počítačoch a telefónoch veľa času. „Poznám rodiny, v ktorých komunikujú prostredníctvom textových správ aj keď sú v susedných izbách,“ uviedla. „V tomto smere by sme si mali stanoviť hranice,“ dodala.

debata chyba