Ľudia si často rakovinu spôsobujú zlým životným štýlom

Takmer polovicu rakovinových ochorení si ľudia spôsobujú sami svojím životným štýlom. Prieskum vo Veľkej Británii ukázal, že najnebezpečnejšie je fajčenie či pitie a jedenie nezdravých vecí.

10.12.2011 06:00
cigara, cigareta, drinh, fajčenie, alkohol,... Foto:
Niektoré druhy rakoviny spôsobuje takmer výlučne iba životný štýl.
debata

Výsledky výskumu zverejnili v časopise British Journal of Cancer. Podľa jeho autorov ide o zatiaľ najkomplexnejší výskum tohto charakteru.

Tabak stojí za 23 percentami rakovinových ochorení u mužov. U žien tiež dosahuje hrozivé čísla, až u 15,6 percenta rakovinu spôsobilo fajčenie. Ďalším výrazným rizikovým faktorom je nedostatok ovocia a zeleniny v jedálničku mužov, kým u žien býva problémom nadváha. „Mnoho ľudí si myslí, že rakovinu majú v génoch a je otázkou náhody, či ju dostanú. Keď sa pozrieme na dôkazy, je jasné, že okolo štyridsať percent rakoviny vzniká pre veci, ktoré ľudia môžu zmeniť,“ vyjadril sa vedúci výskumu Max Parkin.

Vedci zverejnili 14 faktorov týkajúcich sa životného štýlu a prostredia, ktoré konkrétne v Británii spôsobujú okolo 134-tisíc prípadov rakoviny ročne. Okolo 100-tisíc z nich je spojených s fajčením, stravovaním, alkoholom a nadváhou. Jeden z 25 prípadov podmienili nevhodné pracovné podmienky, ako napríklad prítomnosť chemikálií či azbestu na pracovisku. Rizikové je aj nadmerné opaľovanie, či už vonku alebo v soláriu. Niektoré súvislosti sú všeobecne známe, ako napríklad rakovina pľúc a fajčenie, iné sú však pomerne prekvapujúce.

Takmer desatina ochorení na rakovinu prsníka pramení z nadváhy a obezity. Rakovinu pažeráka zas v 50 percentách prípadoch spôsobuje nedostatok ovocia a zeleniny, alkohol môže za pätinu. Výsledky výskumu tiež ukázali, že rakovina žalúdka v pätine prípadov vzniká z prijímania príliš veľkého množstva soli. Niektoré druhy rakoviny spôsobuje takmer výlučne iba životný štýl. To platí napríklad pre rakovinu ústnej či nosovej dutiny a prínosových dutín. Rakovina žlčníka zas od neho takmer vôbec nezávisí.

„Z dlhoročných skúseností vieme, aký kladný vplyv môže mať zmena životného štýlu,“ vyjadril sa Glyn Berwick z charitatívnej organizácie Penny Brohn Cancer Care, ktorý ľuďom radí v oblasti výživy a cvičenia. Vedúci charitatívnej organizácie Cancer Research lekár Harpal Kumar zas ľudí upozorňuje, že zdravý životný štýl im nezaručí, že rakovinu nedostanú, značne tým však znížia pravdepodobnosť. „Ak existuje cesta, ako znížiť riziko rakoviny, mali by sme urobiť všetko, čo sa dá,“ uviedol.

debata chyba