V minulosti lekári varovali pred dlhodobým nosením okuliarov

Vrodené očné anomálie, infekcie, zápaly, sivý zákal či škúlenie trápili už našich pradávnych predkov v dobe kamennej.

12.01.2012 13:04
Dioptricke okuliare Rodney Pierce Optical... Foto:
Na výstave OKO si budú môcť náštevníci pozrieť aj dobové typy okuliarov.
debata

Chápali, že oko v hlave je cennosť, preto si oči chránili pred slnečným žiarením a odleskami vody pri rybolove. Ochrana bola z dnešného pohľadu veľmi primitívna – polkruhové štíty s malými otvormi uprostred.

O čosi neskôr si už na oči prikladali ochranné poloblúky z kože a tí v staroveku, ktorí trpeli zhoršeným videním do blízka a do diaľky, si na oči prikladali všakovaké drahé kamene so zväčšujúcim efektom.

Jediný vynálezca okuliarov neexistuje. Objav sa delí medzi viacero krajín, lekárov a fyzikov. Ako prví ich údajne vyrobili Arabi, zdokonalili Číňania. Európa za ne údajne vďačí trojici lekárov z prelomu 13. a 14. storočia – Salvinovi degli Armati, Alessandrovi Spinovi a Rogerovi Baconovi.

V negramotnom stredoveku to ľudia bez okuliarov ešte ako tak prežili. Čítať však chceli hneď, ako sa vynašla kníhtlač (v r. 1450) a začali sa rozširovať knihy. Okuliare sa teda začali vyrábať tam, kde sa húfne tlačilo (Nemecko, Francúzsko, Holandsko, Anglicko).

Najskôr sa na čítaný text prikladali lupy na držadle. Až koncom 15. storočia sa začali upevňovať na čelo. Rúčky boli z koží, kostí, striebra či zo zlata. Moderné, tzv. spánkové okuliare upevnené za ušami, sa používajú až od 16. storočia.

Optické znalosti spoznal svet až v 16. storočí. Vtedy vedci zistili, že obraz na sietnici sa tvorí prevrátený a zmenšený. Anglickí oční lekári v 18. storočí neodporúčali nosiť okuliare dlhodobo. Predpokladali totiž, že zrak môžu ešte viac poškodiť. Ako alternatívnu terapiu na krátkozrakosť odporúčal oftalmológ James Ware pijavice.

Bratislavčania si môžu od pondelka 16. januára 2012 pozrieť v priestoroch EUROVEA výstavu OKO, ktorá odhalí tajomný očný mikrosvet interaktívnym a zábavným spôsobom. Výstava priblíži návštevníkom ľudské oko a očné operácie v minulosti a dnes. Potrvá dva týždne, počas ktorých si možno napríklad bezplatne nechať vyšetriť zrak. Neskôr sa výstava presunie do Trnavy, Nitry a Košíc. Organizátorom je Očná klinika NeoVízia. Viac info na www.vystavaoko.sk

debata chyba