Čo nájdete v konkrétnych kúpeľoch

Pravda oslovila všetky slovenské kúpele s otázkami, koľko pacientov vlani liečili, ako sa zmenili ceny v tomto roku a čo svojim klientom ponúkajú. Uverejňujeme odpovede tých, ktoré zareagovali a odpovede na ne poslali.

15.01.2012 08:00
relax - kúpele - masáž - oddych - akupunktúra -... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kúpele Nový Smokovec

V roku 2011 tu absolvovalo kúpeľnú liečbu 4 910 ľudí, z toho bolo tých, ktorým pobyt hradili celkovo alebo čiastočne zdravotné poisťovne, 840, teda 17 percent všetkých hostí. „Za liečbu ako takú sa nedopláca, tú hradí v plnej výške zdravotná poisťovňa. V prípade indikácie v skupine B si pacient dopláca za ubytovanie a stravu, u nás je to už od 4,90 eura na deň,“ hovorí Zuzana Čížiková, vedúca obchodu a marketingu. Podľa jej slov prípadné ďalšie príplatky závisia od vybraného štandardu ubytovania. „Počas liečenia u nás majú všetci rodinní príslušníci, ktorí prídu na návštevu, 30-percentnú zľavu na všetky pobyty. Pacienti si na mieste môžu dokúpiť ďalšie procedúry s vysokými zľavami.“ Kúpele od januára zvýšili ceny o približne 5 percent. Zvýhodnené však zostali dlhodobejšie pobyty, každá siedma noc je bezplatná a deti do 18 rokov majú ubytovanie zadarmo.

Bardejovské Kúpele

„V minulom roku u nás absolvovalo liečbu 14 661 osôb,“ informuje Zlata Gaňová, vedúca referentka marketingu. „Nárok na kúpeľnú liečbu malo 47,89 % pacientov, samoplatcov bolo 52,11 % z celkového počtu.“ Pacient, ktorý patrí do skupiny A, si dopláca 1,66 eura na deň, pacienti skupiny B si doplácajú v závislosti od kategórie, v ktorej sú ubytovaní. „U nás je cena v rozmedzí od 12,50 eura na osobu a deň do 29 eur,“ dodala Gaňová. Návštevníci kúpeľov už môžu využívať nové wellness spa v hoteli Ozón. Každý pacient zo zdravotnej poisťovne dostane počas pobytu 2-krát vstup do bazénovej časti wellness spa. Aj v týchto kúpeľoch vzrástli po novom roku ceny približne o 5 percent.

Kúpele Bojnice

„Naše kúpele vlani navštívilo spolu 11 765 klientov zo Slovenska. Z toho kúpeľnú liečbu cez zdravotnú poisťovňu absolvovalo 4 151 pacientov, samoplatcov bolo 7 614,“ informovala Lenka Fecková. Klienti si za kúpeľnú liečbu skupiny B doplácajú od 8 do 30 eur na osobu, noc a deň, Všetko závisí od štandardu ubytovania. Ak si zakúpi balík služieb, ten stojí od 40 do 70 eur na deň. Pacienti si v týchto kúpeľoch môžu objednať aj víkendové pobyty v sume od 50 do 90 eur na deň. „Pre pacientov skupiny B ponúkame navyše vstup na jednu hodinu denne do vonkajšieho bazéna mimo časovaných procedúr, možnosť kombinácií viacerých indikácií. Ďalej navyše poskytujeme pre rodiny s deťmi počas letných prázdnin neobmedzený vstup na termálne kúpalisko Čajka,“ dodala. Pacienti skupiny A doplácajú len 1,66 eura na deň. Oslobodení od tohto poplatku sú držitelia ZŤP preukazu, držitelia striebornej a zlatej plakety darca krvi. „Klient u nás platí 1 euro daň z ubytovania, ktorá sa odvádza Mestskému úradu v Bojniciach. Držitelia ZŤP preukazu túto daň z ubytovania neplatia. Deti do 6 rokov kúpeľný poplatok taktiež neplatia. Deti od 6 rokov do 18 rokov platia kúpeľný poplatok vo výške 0,50 eura na deň.“

Kúpele Štós

Kúpeľnú liečbu tu vlani absolvovalo 2 503 klientov zo Slovenska, samoplatcovia tvorili 22 percent klientely. „Pri indikácii A je kúpeľná komplexná starostlivosť plne hradená zo zdravotného poistenia, služby sú hradené čiastočne. Za každý deň pobytu si klient dopláca 1,66 eura. Deti do 3 rokov sú od poplatku oslobodené,“ vraví marketingová manažérka Marianna Ovčariková.

„Ďalšou čiastočne oslobodenou kategóriou sú klienti so ZŤP preukazom poberajúci kompenzačné príspevky, ďalej osoby v hmotnej núdzi, nositelia Jánskeho plakety. Uvedené osoby platia poplatok len prvé tri dni.“ Pri indikácii B si klient doplatí od 4,98 eura, maximálne však iba 15,70 eura na osobu a deň pri ubytovaní v izbách s kúpeľňou a TV. „V roku 2011 sme sprevádzkovali novo zrekonštruovaný Kúpeľný dom Komporday. Pod jednou strechou je tak klientom k dispozícii ubytovanie, stravovanie, široké spektrum liečebných procedúr a nový plavecký a relaxačný bazén s vitálnym vodným svetom, ako aj široké spektrum doplnkových služieb. Klientom ponúkame zľavnenú cenu vstupov do bazéna a vitálneho vodného sveta. Cena vstupu je už od 6 eur.“

Účinok klimatickej liečby je v Kúpeľoch Štós znásobený speleoterapiou, unikátnou liečbou dýchacích ciest v blízkej Jasovskej jaskyni. „Z dôvodu rastu vstupov sme boli nútení zvýšiť ceny pre samoplatcov. Nárast ceny je o 10 percent. Klienti majú možnosť využiť výhodné mimosezónne zľavy, pri pobyte Kúpele na skúšku už od 32,50 eura na osobu a deň. Cena zahŕňa ubytovanie, polpenziu a jednu liečebnú procedúru,“ konštatovala. Pre poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne ponúkajú zľavy až vo výške 15 % z ceny pobytov.

Trenčianske Teplice

Pobyt absolvovalo 12 800 slovenských klientov, 35 % z celkového počtu absolvovalo kúpeľný pobyt cez poukazy zdravotných poisťovní, 65 % bolo samoplatcov. „Pokiaľ má klient poukaz v indikačnej skupine B, poisťovňa mu hradí kompletné liečebné náklady, on si dopláca na stravu a ubytovanie podľa svojho výberu a úrovne služieb, ktoré požaduje. Najnižší doplatok v našich kúpeľoch je 12,60 eura na deň,“ vraví Ľuboslava Červenáková.

„Všetci naši klienti aj klienti poisťovní majú možnosť využívať vonkajší celoročný bazén Grand s vodnými atrakciami, klient na akomkoľvek pobyte môže kedykoľvek využiť konzultácie s lekárom. Začiatkom roka ponúkame pobyty v tých najkomfortnejších domoch za vynikajúce ceny, pre klientov na poukazy v indikačnej skupine A dokonca bez doplatku, a to v liečebnom dome, kde majú všetko pod jednou strechou. Takto je kúpeľný pobyt aj v zimnom období naozaj komfortný,“ dodala. Ako ďalej dodala, ceny nenavršovali, ale znížili. „V januári až marci 2012 máme ceny o 11 % nižšie ako v roku 2011,“ konštatovala.

Kúpele Nimnica

„V našich kúpeľoch sa vlani liečilo 10 908 pacientov zo Slovenka, 68 percent tvorili klienti zdravotných poisťovní, 32 percent bolo samoplatcov,“ hovorí obchodná námestníčka kúpeľov Katarína Jamborová. „Pokiaľ má klient vypísaný návrh od lekára a následne mu ho poisťovňa schváli, tak si dopláca podľa toho, v akej skupine ho má zaradený. Ak je to v skupine A, hradí si 1,66 eura na noc, v skupine B je to od 7 eur na noc. Doplatok sa odvíja od toho, akú kategóriu ubytovania si klient vyberie: 7 eur je ubytovanie v jednolôžkovej izbe bez sociálneho zariadenia, v dvojlôžkovej izbe so sociálnym zariadením a TV si dopláca od 9,50 eura na noc. Tento doplatok je kompletný (ubytovanie a strava). Daň za ubytovanie pre obec Nimnica je 0,50 eura na noc,“ vysvetlila. Aj v týchto kúpeľoch zvýšili ceny o približne 5 percent.

Sklené Teplice

Vlani sa tu liečilo 49 513 slovenských klientov, samoplatcov bolo 42,5 percenta, cez poisťovňu 57,5 %. „Ceny pre samoplatcov sme nezvýšili, pacienti skupiny B si do konca februára doplácajú za 1-lôžkovú izbu od 19,50 do 22 eur, za 2 lôžkovú izbu od 3,50 do 20 eur, ale doplatok za kúpeľnú liečbu na jeden deň zahŕňa aj plnú penziu a denne grátis vstup do termálneho bazéna,“ vraví Alexandra Pažúrová.

Kúpele Smrdáky

  • tel. 034/6959 173

Počas sezóny roku 2011 Kúpele Smrdáky odliečili viac ako 3 600 pacientov zo Slovenska, z toho takmer 400 detí liečiacich sa na kožné ochorenia. „Pobyty cez slovenské poisťovne tvoria 80 % z celkového počtu odliečených pacientov. Zvyšných 20 % tvoria pacienti cez české zdravotné poisťovne, samoplatcovia, či už tuzemskí alebo zo zahraničia,“ vraví marketingová manažérka Eva Ferienčiková.

„Liečba kožných ochorení, ako je napríklad psoriáza, ekzémy, dermatózy či akné, je plne hradená zdravotnými poisťovňami tak pre dospelých, ako aj pre deti. Klient si platí len 1,66 eura – poplatok za ústavnú kúpeľnú starostlivosť,“ vysvetlila. „Liečba chorôb pohybového ústrojenstva, ktoré tiež liečime, je rozdelená do plne hradených diagnóz, ale aj do čiastočne hradených diagnóz. Doplatok ubytovania a stravy pri čiastočne hradených diagnózach, ako je napr. reumatoidná artritída, skolióza, koxartróza, artróza, sa pohybuje od 4,98 eura na deň v závislosti od ubytovania a sezóny.“ Podľa nej dospelí, ale aj deti nachádzajú v Smrdákoch nielen úľavu a uzdravenie, ale aj sebavedomie a psychickú pohodu, o ktoré ich choroba pripravuje. Ceny pobytov v týchto kúpeľoch po novom roku nezvyšovali.

Sanatórium Tatranská Kotlina

Pacient v skupine B si od januára do marca a od októbra do decembra doplatí na deň 5 eur, od apríla do septembra 7,30 eura na deň. „Okrem uvedeného zákonného poplatku hradí klient ešte daň z ubytovania, a to vo výške 1 euro na deň. Neplatia ho však ťažko zdravotne postihnutí klienti,“ vraví marketingová pracovníčka Zuzana Kukurová. „V prípade, že si klient želá byť ubytovaný na izbe sám a naše kapacitné možnosti to umožňujú, priplatí si 5,50 eura na deň.“ Podľa jej slov ceny nezvyšovali, priam naopak, v prípade určitých služieb ceny v roku znížili.

Kúpele Piešťany

Kúpele Piešťany navštívi ročne viac ako 40-tisíc hostí, z toho 60 % tvoria zahraniční, 40 % Slováci. „Okrem toho, že klienti nájdu na Kúpeľnom ostrove všetky služby od ubytovania, stravovania, lekárov a liečebných procedúr pod jednou strechou, nezaostáva ani bohatá ponuka kultúrnych podujatí a široké pole športových možností,“ vraví PR manažérka kúpeľov Jana Štefečková-Beňačková. „Podľa dlhodobých skúseností odborníkov sú najúčinnejšie programy postavené na princípe komplexnej liečby v trvaní 21 dní, po operáciách a úrazoch až 28 dní. Komplexný kúpeľný pobyt v kúpeľoch Piešťany je možné absolvovať cez slovenské a české poisťovne,“ dodala.

debata chyba