Osem dôvodov, prečo nezanedbávať svoju prostatu

Páni, spoznajte osem dôvodov, prečo je dobré nezanedbávať prevenciu o svoju prostatu.

16.01.2013 06:00
debata
  1. Budete sa môcť normálne vymočiť. Ak sa prostata zväčší, zviera močovú trubicu, ktorá ňou prechádza, a môže tlačiť aj na močový mechúr. Preto sú najčastejšími príznakmi zväčšenej prostaty práve ťažkosti s močením.
  2. Vyhnete sa vážnym zdravotným komplikáciám. Ak sa totiž zväčšenie prostaty nelieči a ochorenie postupuje, môže časom spôsobiť závažné komplikácie, medzi ktoré patrí najmä: oslabenie močového mechúra, akútne zadržanie moču, keď sa muž vôbec nemôže vymočiť aj napriek tomu, že má močový mechúr plný „na prasknutie“, zápaly/infekcie močového mechúra a obličiek, tvorba kameňov v močovom mechúre, krv v moči, úplné zablokovanie močovej trubice.
  3. Ochránite svoje obličky. Aj keď prostata neovplyvňuje obličky priamo – netlačí na ne, jej zväčšenie prináša riziko poškodenia obličiek, ktoré môže viesť až k ich chronickej nedostatočnosti, v najhoršom prípade dokonca až k zlyhaniu obličiek.
  4. Budete môcť žiť svoj život bez ustavičného myslenia na močenie. Bez liečby sa totiž svet muža so zväčšenou prostatou začne krútiť okolo močenia a ťažkostí s ním. Ochorenie môže zhoršiť pohyblivosť a narušiť trávenie voľného času. Neprestajné odbiehanie na toaletu je nepríjemné najmä v spoločnosti, no značne komplikuje aj akýkoľvek výlet či návštevu kultúrneho podujatia.
  5. Zlepšíte svoj sexuálny život. I keď zväčšenie prostaty nemusí mať vplyv na sexuálne funkcie, väčšinou ho, bohužiaľ, má. Môže spôsobiť väčšie či menšie problémy s erekciou a nepríjemnosti počas milostných hier prináša aj ustavičné nutkanie na močenie. Keď sa problém s prostatou lieči, zároveň sa zlepšuje aj sexuálne zdravie muža.
  6. Zlepšíte svoj partnerský život. Nezhubné zväčšenie prostaty má dokázateľne vplyv na partnerský život aj v prípade, keď nespôsobuje poruchu sexuálnych funkcií. Ženy, ktorých partneri trpia nezhubným zväčšením prostaty, zväčša pociťujú strach a ľútosť, až tri štvrtiny z nich sa budia vždy, keď ich muž v noci vstáva na toaletu aj tri a viac ráz za noc a 24 % partneriek trpí nespavosťou. Nezriedka sa preto stáva, že žena radšej opustí spoločnú spálňu.
  7. Liečba je bezpečná a môže vás uchrániť od nutnosti chirurgického zákroku v budúcnosti. Liečba zväčšenej prostaty prináša celkové zlepšenie kvality života a zmiernenie zvlášť nepríjemných ťažkostí. Lieky na liečbu zväčšenej prostaty sú bezpečné a užívajú sa obyčajne vo forme tabletiek. V súčasnosti sa už pacienti môžu liečiť aj kombinovanými liekmi, ktoré účinkujú na samotnú primárnu príčinu ochorenia, čím menia jeho priebeh – zmenšujú objem prostaty a zároveň uvoľňujú hladké svalstvo hrdla močového mechúra a prostaty, čím uľahčujú močenie.
  8. Liečbu je už dnes možné ušiť každému pacientovi na mieru. Moderná medicína už dnes ponúka každému mužovi so zväčšenou prostatou účinné možnosti liečby, ktorú lekár zvolí podľa problémov, ktoré muža trápia, postupu ochorenia a komplikácií, ktoré konkrétnemu pacientovi hrozia. Niekedy stačí zmena životosprávy, inokedy je vhodnejšie s liečbou neotáľať. Preto neváhajte a ak u seba spozorujete príznaky problémov s prostatou, obráťte sa na svojho lekára. Vyšetrenie prostaty je bezbolestné, rýchle a zabezpečí vám účinnú liečbu a kvalitný, plnohodnotný život.
debata chyba