Otázky a odpovede o prostate: Ako je to s impotenciou či močením

18.01.2013 13:00
muž, žena, pár, sexuológ, lekár, psychológ,... Foto:
Otázky ohľadom zdravotného stavu pri liečbe prostaty môžete prebrať s lekárom aj v prítomnosti manželky.
debata

Ako zistím, že mám zväčšenú prostatu?
Zväčšená prostata nebolí, takže to nezistíte, kým vám nezačne robiť problémy. Lieči sa len zväčšená prostata, ktorá spôsobuje problémy, najčastejšie s močením. Tieto však nie sú špecifické len pre zväčšenú prostatu, môžu sa vyskytnúť pri akomkoľvek inom ochorení prostaty a močových ciest. Ale ak máte viac ako päťdesiat rokov, je zväčšená prostata jednou z najčastejších príčin problémov. Prejavuje sa viacerými možnými príznakmi. Typický pre tento druh ochorenia je jeho pomalý priebeh. Problémy sa postupne rozvíjajú a trvajú mesiace aj roky.

Ako zistím, že mám rakovinu prostaty?
Nezistíte, kým vám nespôsobuje problémy. A nádor v počiatočnom štádiu, ktoré niekedy trvá aj niekoľko rokov, žiadne problémy nerobí. Keď sa problémy začnú, prejavujú sa rovnako ako pri zväčšenej prostate. V tom čase však už zvyčajne nejde o počiatočné štádium. Pokročilé ochorenie s metastázami sa môže prejaviť bolesťami kostí, zlomeninami pri už nepatrnom úraze, celkovou únavou, chudnutím, problémami s dychom. Lekár môže ochorenie rozpoznať vyšetrením prostaty konečníkom – ale len pri pokročilejšom štádiu ochorenia. Nepokročilá rakovina prostaty sa dá rozpoznať len tak, že sa z krvnej vzorky urobí test na PSA (prostatický špecifický antigén) a ak je jeho hodnota vyššia, ako je normálna (najčastejšie sa za túto hodnotu považuje 4 mg/l), odoberú sa z prostaty vzorky na mikroskopické vyšetrenie. To rakovinu vylúči alebo potvrdí.

Musí napokon na operáciu každý, kto má problém?
Určite nie. Výskyt tohto ochorenia síce stúpa s vekom a vo vyšších vekových skupinách ho má skutočne takmer každý muž. Ale asi len u tretiny až polovice sa prejavuje problémami, ktoré by sa mali liečiť. Pred rokmi bola operácia skutočne takmer jediným riešením. Dnes je však väčšina pacientov liečená liekmi, ktoré príznaky zmiernia natoľko, že operácia nie je nutná.

Budem po operácii impotentný?
Je to častá obava pacientov. Operácia impotenciu nespôsobuje, aj keď časť pacientov tento problém uvádza od operácie. Väčšina urológov to však považuje za zhodu okolností. So stúpajúcim vekom sa zvyšuje aj počet mužov so zväčšenou prostatou aj s poruchou sexuálnych funkcií. Azda celkový zásah do organizmu, spôsobený operáciou, môže spôsobiť, že sa oba problémy prejavia súčasne. Ale nie je preukázané, že by vlastná operácia poškodila sexuálne funkcie.

Ochráni ma včasná liečba zväčšenej prostaty od rakoviny?
Veľa pacientov požaduje operáciu zväčšenej prostaty, hoci majú iba mierne problémy. Chcú sa tak vyhnúť rozvoju rakoviny. To je však mylná predstava. Pri operácii zväčšenej prostaty sa totiž vždy odstraňuje len jej centrálna časť, ktorá bráni voľnému močeniu. Rakovina, naopak, vzniká v okrajových častiach žľazy, ktoré sa pri týchto operáciách ponechávajú.

Je rakovina prostaty dedičná?
Väčšina pacientov s rakovinou prostaty žiadneho príbuzného s rovnakým ochorením nemá, určitá súvislosť s dedičnosťou je však nepochybná. Ak váš priamy príbuzný – otec, brat či dokonca obaja trpeli alebo trpia týmto ochorením, je tu riziko, že naň ochoriete aj vy, niekoľkonásobné oproti bežnej populácii. V tom prípade je preventívna prehliadka na mieste. Dokonca by ste ju mali absolvovať čo najskôr.

Sú problémy s prostatou nebezpečné?
Najčastejším ochorením prostaty je jej nezhubné zväčšenie, odborne benígna prostatická hyperplázia. Je bežným problémom mužov vo vyššom veku a odborníci tvrdia, že každý muž bude toto ochorenie skôr či neskôr mať, ak bude žiť dostatočne dlho. Nie je životu nebezpečné, no môže nepríjemne ovplyvňovať život muža i jeho partnerky. Častým ochorením prostaty je aj chronický zápal, ktorý podľa odhadov postihuje asi tretinu mužov nad 50 rokov. Aj keď môže byť jeho liečba zložitá, tiež neohrozuje život. Neporovnateľne závažnejším ochorením je rakovina prostaty, ktorá patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov.

debata chyba