Po zákaze fajčenia v anglických reštauráciách má astmu menej detí

Po zavedení zákazu fajčenia v reštauráciách a ďalších uzavretých verejných priestoroch klesol v Anglicku výrazne počet akútnych záchvatov astmy u detí. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v odbornom časopise Pediatrics zverejnili vedci z londýnskej vysokej školy Imperial College.

22.01.2013 14:00
cigareta, fajčenie, prestať fajčiť, nefajčiť,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Počas prvého roka po zavedení zákazu v júli 2007 poklesol počet hospitalizácií detí s astmatickými záchvatmi o 12 percent. Podľa autorov štúdie pribúda dôkazov o tom, že mnoho ľudí po zákaze obmedzovalo fajčenie aj doma.

Závery štúdie sa zhodujú s výsledkami prác zo severnej Ameriky a Škótska, ktoré tiež ukázali pokles hospitalizácií detí s astmou. Podľa ďalších štúdií v Škótsku aj v Anglicku sa po zákaze znížil aj počet infarktov.

Vedci z Imperial College skúmali údaje zo štátneho zdravotníckeho systému od apríla 2002. Počet hospitalizovaných detí s astmatickými záchvatmi rástol o dve percentá ročne až do doby, keď v júli 2007 zakázali fajčenie v reštauráciách a ďalších verejných uzavretých priestoroch.

V nasledujúcich 12 mesiacoch poklesol počet týchto hospitalizácií o 12 percent a v nasledujúcich dvoch rokoch o ďalšie tri percentá ročne. Za tieto tri roky tak bolo pre astmu hospitalizovaných o 6800 detí menej. Tento pokles sa týkal chlapcov i dievčat všetkých vekov, miest i vidieka, chudobných i zámožných oblastí.

Než zaviedli zákaz fajčenia, diskusia sa sústredila najmä na ochranu zamestnancov reštaurácií pred pasívnym fajčením. Mnoho kritikov vtedy tiež tvrdilo, že fajčiari budú o to viac fajčiť doma a škodiť svojim rodinám. Podľa autorov štúdie pribúda dôkazov o tom, že čoraz viac ľudí chce, aby sa u nich doma vôbec nefajčilo.

Podľa vedúceho štúdie, profesora Christophera Millett zákon o zákaze fajčenia v uzavretých verejných priestoroch viedol k nečakaným, ale vítaným zmenám v správaní. „Ľudia vidia výhody týchto zákonov v reštauráciách a inde a stále viac chcú rovnako postupovať aj doma. To prospieva deťom, pretože sú menej vystavení pasívnemu fajčeniu,“ povedal Millett.

debata chyba