Desať pravidiel, ako sa vyhnúť rakovine

Čo ešte v rámci prevencie spraviť pre svoje zdravie okrem zvýšenej konzumácie zeleniny a ovocia a pohybu, aby sme sa vyhli rakovine?

22.01.2013 06:00
Alkohol, vodka, krčma, tvrdý alkohol Foto:
Piť alkohol nie je zdravé a žiaden lekár ho vo väčšom množstve neodporúča.
debata (8)

Rastlinné potraviny
Naša strava by mala byť založená na rastlinných potravinách. Čím viac druhov ovocia a zeleniny, tým lepšie. Chýbať v našom jedálničku by nemali ani strukoviny a obilniny.

Strážte si váhu
Sledujte svoju váhu a udržiavajte si svoju optimálnu hmotnosť. Ak naberiete nejaký ten kilogram navyše, hneď sa ho snažte zhodiť. Odporúča sa nezvýšiť svoju optimálnu hmotnosť o päť kilogramov.

Hýbte sa
Zvlášť, ak je vaše zamestnanie sedavé, nezabudnite sa hýbať. Najideálnejšie by bolo, ak by ste túto činnosť vykonávali denne. Beh, rýchla chôdza, squash. Robte hocičo denne, ale aspoň hodinu týždenne cvičte veľmi intenzívne.

Ovocie a zelenina
Odborníci na výživu odporúčajú, aby sme zeleniny a ovocia zjedli denne 600g – 1kg.

Vyhýbajte sa alkoholu
Piť alkohol nie je zdravé a žiaden lekár ho vo väčšom množstve neodporúča. Zdravá hranica je pol litra piva pre mužov alebo dve deci vína denne. Pre ženy platí z uvedeného polovičná dávka.

Ryby a hydina
Treba ich jednoznačne uprednostniť pred konzumáciou červeného mäsa. Tiež sa vyhnite mastnému mäsu a pred živočíšnymi uprednostnite rastlinné oleje. Ale ani s nimi to nepreháňajte!

Menej soľte
Skôr ako si jedlo prisolíte, ochutnajte ho. A aj potom ho radšej ochuťte bylinkami alebo koreninami.

Na priamom ohni
Rakovinu podľa istých štúdií spôsobuje aj grilované či pečené mäso na priamom ohni. Ak môžete, nekonzumujte ho.

Veľa sa smejte
Je to najlepší bojovník proti stresu!

Nefajčite
Ak fajčíte, snažte sa s týmto mimoriadne nezdravým zlozvykom skoncovať. Mnohí pred vami to už dokázali. A medzi nimi aj takí, ktorí navonok vôbec neplánovali a celý život boli zarytými fajčiarmi.

8 debata chyba