Dá sa prostata liečiť výživovými doplnkami?

Výživové doplnky sú potraviny na doplnenie prirodzenej stravy, ktoré sú koncentrovanými zdrojmi živín, ako sú vitamíny a minerálne látky, alebo iných látok s výživovým, alebo fyziologickým účinkom.

28.01.2013 13:30
zronený muž - sexuálne problémy Foto:
Mužský problém s prostatou nie je veľmi príjemný.
debata (1)

Pri liečbe zväčšenej prostaty sa využíva napríklad extrakt z kôry africkej slivky, extrakt juhoafrickej trávy či extrakt z trpasličej palmy, všeobecne sa pri liečbe urologických problémov využíva napríklad extrakt z brusníc. Sú dostupné vo forme kapsúl, tabletiek, pilúl, kvapiek, vrecúšok s práškom, ampuliek s tekutinami a podobne.

Zásadný rozdiel medzi výživovými doplnkami a skutočnými liekmi je v tom, že doplnky výživy nie sú klinicky testované a ich účinnosť nebola v štúdiách dostatočne overená. Preverovaná je len ich zdravotná vhodnosť. Lekári preto nemôžu liečbu pomocou výživových doplnkov odporúčať ani k nim vydať žiadne špecifické vyjadrenie. Neschvaľuje ich žiadna lekárska inštitúcia, podliehajú len Potravinovému kódexu SR, ktorý upravuje aj požiadavky na potraviny na výživové účely a výživové doplnky.

Oproti tomu skutočné lieky prechádzajú rozsiahlym, niekoľkonásobným klinickým skúšaním, ktoré musí potvrdiť ich jednoznačnú účinnosť a prospech pre pacienta. Používanie liekov lekári odporúčajú na základe tzv. Evidence Based Medicine (EBM), čo znamená využitie najlepších súčasných vedeckých dôkazov pri rozhodovaní o liečbe konkrétneho pacienta. Podľa nej sa lekár o liečbe rozhoduje jednak na základe svojej klinickej skúsenosti a praxe a tiež podľa relevantného vonkajšieho dôkazu (od pacientov, zo štúdií zameraných na pacienta…).

Výživové doplnky síce môžu priniesť chvíľkovú úľavu od príznakov, môžu mať protizápalový účinok, pravdepodobne pôsobia na rastové faktory a proti opuchu, no samotné ochorenie neliečia. Ich užívanie a snaha o samoliečbu môžu byť niekedy dokonca nebezpečné – rovnaké príznaky ako zväčšená prostata totiž spôsobujú aj iné, vážnejšie ochorenia, ako napríklad rakovina prostaty a potláčaním príznakov sa môže oddialiť ich správna diagnostika.

Pred určením liečby lekár vždy skúma, aké ochorenie je v skutočnosti príčinou ťažkostí s prostatou, aby vylúčil iné ochorenia.

Samozrejme, každý z nás by sa lekárovi najradšej vyhol a liečil sa sám, no len odborník vie určiť, čo nás naozaj trápi a účinne nám môže pomôcť. Ak máte akékoľvek problémy s močením, prekonajte strach a pocit hanby a neváhajte navštíviť urológa. Neriešte problémy nákupom drahých voľnopredajných prípravkov. Môžete ich použiť ako prvú pomoc, no potom čo najskôr navštívte odborníka. Budete mať istotu, o aké ochorenie ide a že dostanete správnu liečbu.

1 debata chyba