Ako by mala vyzerať správna starostlivosť o zuby

Ochorenia ústnej dutiny, predovšetkým zubný kaz a paradontóza, majú v súčasnosti charakter ochorení s hromadným výskytom. Ich prevencia je z tohto dôvodu neoddeliteľnou súčasťou stomatologickej lekárskej aj ošetrovateľskej činnosti.

30.01.2013 06:00
debata (1)

Cieľom je predchádzať vzniku ochorení a zabrániť ich ďalšiemu šíreniu, vzniku lokálnych aj celkových komplikácií a trvalých následkov vedúcich k strate funkcií orgánov ústnej dutiny.

Prevenciu ochorení môžeme rozdeliť do troch fáz:

1. Primárna prevencia – jej úlohou je zabrániť vzniku ochorení. Patria sem všetky aktivity smerujúce k udržaniu a upevneniu zdravia, zníženie alebo vylúčenie vplyvu faktorov vyvolávajúcich ochorenia. V súvislosti so zubným zdravím ide najmä o správnu dentálnu hygienu. Nepodceňujte ju.

2. Sekundárna prevencia – jej formy, metódy a prostriedky sa uplatňujú vtedy, keď už ochorenie vzniklo. Zameriava sa na skoré zistenie chorobného procesu a jej hlavným cieľom je zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu, vzniku komplikácií a napomáhať včasnému liečeniu, uzdraveniu alebo stabilizácii tohto stavu.

3. Terciárna prevencia – jej cieľom je eliminovať alebo zmenšiť negatívne následky porúch zdravia. V stomatológii ide o obnovenie funkcie orgánov ústnej dutiny. V záchovnej stomatológii je to rekonštrukcia defektov tvrdých zubných tkanív. Do terciárnej prevencie patria predovšetkým výkony stomatologickej protetiky. Všetky preventívne opatrenia vedú k zabezpečeniu morfologickej, funkčnej a estetickej dokonalosti orgánov ústnej dutiny.

Ako si správne čistiť zuby
- pred čistením si ústa vypláchnite vodou, aby sa odstránili zvyšky jedla a zostatky z kyslých nápojov
- kefkou netlačte príliš silno, môžete si poškodiť ďasno a zubné krčky
- kefku vymeňte za novú vtedy, keď štetiny prestávajú držať svoj tvar a začínajú sa zohýbať do strán
- vyberajte si kefku s mäkkými štetinkami
- po chorobe kefku vymeňte

Správna technika je dôležitá

– držte kefku pod uhlom 45 stupňov proti ďasnám, jedna polovica štetín sa dotýka ďasien, druhá polovica zubov
- kefku veďte pomaly po oblúku hornej čeľuste odpredu dozadu, tlačte ňou na zuby len veľmi jemne a robte krúživé pohyby, rovnakým spôsobom vyčistite druhú stranu oblúka
- presuňte sa na dolný rad zubov, kefku ťahajte od ďasien k vrcholu zubov, tento pohyb zaručí najlepšie odstránenie povlaku a baktérií zo zubov, rovnako vyčistite aj opačnú stranu
- nezabúdajte ani na predné horné vnútorné plochy, čistia sa ťažšie, chce to veľa trpezlivosti a cviku
- dajte si záležať na stoličkách, vyčistite si ich zo všetkých strán a presuňte sa na dolné vnútorné plochy

1 debata chyba