Nos v chemickej kazajke

Kvapky a spreje do nosa. Univerzálny názov pre prípravky, ktoré si aplikujeme do nosových dutín.

13.02.2013 06:00
nos - upchatý nos - kvapky do nosa Foto:
Niekedy pocit upchatia nosa spôsobuje len jej zhoršená funkcia následkom vysušenia.
debata (1)

Paradoxne sú tie, od ktorých môže vznikať závislosť – tzv. dekongestíva určené na spľasnutie sliznice nosa – voľnopredajné. Naopak, liečivá s obsahom lokálnych kortikosteroidov do nosa, od ktorých závislosť nevzniká, sú na recept. Potom sú tu ešte neškodné prípravky s morskou vodou, nosové oleje, bariérový sprej do nosa pre alergikov v prášku a podobne. Dajme si do nosa, rozoznávajme však čo!

Svetlana (36) zo Skalice je alergička už od tínedžerských rokov. „Najhoršie nosové príznaky mám, keď na jar kvitne breza a koncom leta palina,“ hovorí. „Upcháva sa mi nos, napriek užívaniu protialergických liekov často nemôžem dýchať v noci ani počas dňa. Už veľakrát som sa stala závislou od nosových kvapiek napriek tomu, že si nebezpečenstvo ich nadmerného užívania uvedomujem. Lekárka mi potom vždy predpíše protialergický liek, ktorý v tablete obsahuje aj pseudoefedrín, látku, čo okrem iného pomáha uvoľniť nos. Mimochodom, aj od nej vzniká závislosť a tablety možno brať maximálne desať dní. Do nosa si dávam lokálne kortikosteroidy v nosovom spreji. Majú protizápalový efekt. Len tak sa vždy z tohto začarovaného kruhu dostanem.“

Naloženie škrtidla do vnútra nosa
Sanorinizmus, odborne nazývaný aj rhinitis medicamentosa, je druh liekovej závislosti. Názov pochádza od kedysi najznámejších kvapiek do nosa, čo sa predávajú podnes, medzitým však pribudli mnohé konkurenčné prípravky. Dekongestíva fungujú na tom princípe, že spôsobia stiahnutie ciev, ktorých je v podslizničnom tkanive nosových mušlí neúrekom.

Hovorí sa tomu vazokonstrikčný účinok. Tým odstránia opuch na sliznici nosovej dutiny a človek s príznakmi nádchy, chrípky, so zápalom prínosových dutín a podobne môže zrazu voľnejšie dýchať. Sťahujúci účinok kvapiek do nosa ako Sanorin, Olynth, Otrivin, Muconasal, Mar rhino, Vibrocil či Nasivin spôsobí aj zníženie výtoku z nosa a pacient si nos môže vyfúkať. Účinok trvá rôzne dlho, je to individuálne a závisí aj od použitého prípravku.

Čo si však mnohí neuvedomujú, je, že takéto kvapky do nosa sú určené na užívanie v rámci obmedzeného času, 7 až 10 dní. Môžu veľmi pomôcť, ak pacient dodrží režim dávkovania. Niet nad to, dobre sa v noci vyspať bez pocitu dusenia. Môžu však aj poškodiť. MUDr. Irina Šebová, CSc., z I. ORL kliniky LF UK v Bratislave prirovnáva v Bedekri zdravia ich účinok ku chemickej kazajke podobnej mechanickému naloženiu škrtidla na niektorú končatinu.

Jedným z najčastejších nežiaducich účinkov je poškodenie riasinkového epitelu nosovej sliznice s prechodom do ťažko liečiteľnej formy nádchy spôsobenej liekmi. Príčinou je aj konzervačná látka benzalkónium chlorid, ktorú tieto lieky obsahujú.

Šetrné k nosovej sliznici
Niektorí výrobcovia okrem účinnej látky pridávajú do dekongestív aj látky šetrné k nosovej sliznici, resp. také, čo ju zvlhčujú. Napríklad kyselinu hyalurónovú, sorbitol, éterické oleje či morskú vodu. Niektoré sú bez konzervantov (napr. Nasivin soft). To však nijako neznižuje návykovosť týchto liekov. Jestvujú aj nosové kvapky či spreje, ktoré pomáhajú zmenšiť opuch v nose pomocou zmesi éterických olejov (napr. Pinosol, Aspecton). Môžu ich bez rizika užívať aj tehotné a dojčiace ženy. Pri silnejších opuchoch nosa však nemusia fungovať.

Upchatý nos však nemusí automaticky znamenať opuchnutú sliznicu. Niekedy pocit upchatia nosa spôsobuje len jej zhoršená funkcia následkom vysušenia. Ak sa v domácnosti nepoužíva zvlhčovač vzduchu, v mrazivých dňoch klesá vlhkosť vzduchu vo vykurovaných príbytkoch aj pod 30 %.

Zistiť, či je nos skutočne upchatý, je možné jednoduchým spôsobom: Stačí si striedavo zapchať jednu alebo druhú nosnú dierku a vyfúknuť tou voľnou vzduch smerom von. Ak to ide, s najväčšou pravdepodobnosťou pomôže zvlhčenie nosovej sliznice roztokom slanej vody, ktorých je v lekárňach neúrekom: Stérimar, Mar Plus, Sinomarin, Physiomer, Marimer, Libenar, Hypomer, Humex atď. Preventívne užívanie týchto prípravkov je prevenciou nádchy či iných viróz aj alergickej nádchy. Hovorí sa tomu „hygiena nosa“.

Celkové prípravky na uvoľnenie nosa
Nos môžu pomôcť uvoľniť aj prípravky, ktoré sa užívajú celkovo (ústami). Takéto látky často obsahujú rôzne kombinované prípravky určené na potláčanie príznakov chrípky a prechladnutia v dvoj- až štvorkombinácii s účinnými látkami proti horúčke, bolesti, často s vitamínom C, kofeínom na povzbudenie a podobne. Napr. šumivý Aspirin Complex, Modafen, Nurofen Stopgrip, Panadol Plus Grip, Maxflu či Paralen plus z pohľadu uvoľnenia nosa obsahujú pseudoefedrín, Coldrex horúci nápoj či Theraflu fenylefrín, Trigrip zas chlórfenamín.

Okrem toho, prirodzene, jestvujú aj liečivá účinkujúce proti opuchu nosovej sliznice, ktoré sú na lekársky predpis. Tie obyčajne lekár ordinuje v prípade, že pacient si už vybudoval návyk na nosové kvapky. K tomu pridá lokálne do nosa aj tzv. intranazálne kortikosteroidové spreje, ktoré nie sú návykové, majú však nástup účinku 4 až 7 dní. Toto obdobie musí pacient „závislý od kvapiek“ jednoducho prekonať, pretože chirurgická liečba zhrubnutej nosovej sliznice môže viesť k tvorbe jaziev či suchosti v nose a je lepšie sa jej vyhnúť.

Tri štádiá nosových príznakov pri nádche:

Počiatočné suché štádium: suchá sliznica nosa, tlak v hlave, nutkanie na kýchanie – odporúča sa zvlhčovať nosovú sliznicu fyziologickým roztokom morskej vody.

Katarové štádium: veľa vodnatého hlienu, upchatie nosa, slzenie očí – odporúča sa uvoľniť nos dekongestívami určenými na spľasnutie sliznice nosa, aby mohol odtekať nahromadený sekrét (ide aj o prevenciu sekundárnej infekcie baktériami).

Hlienové štádium: hlien je hustejší, pretrváva pocit plného nosa a tlaku v dutinách. Vhodné je celkovo užívať mukolytiká a expektoranciá, látky na zrieďovanie a vykašliavanie hlienov a, samozrejme, prijímať veľa tekutín.

1 debata chyba