Ako, kedy a čím čistiť deťom zuby?

Dôležité je zvládnuť správnu techniku čistenia zubov. Žuvacie plôšky zubov treba čistiť smerom dnu a von z úst 6- až 7-krát a kefku viac pritlačiť.

10.04.2012 06:00
zuby, zub, zúbok, ústa, kefka, hygiena,... Foto:
Zúbky by si deti mali čistiť s radosťou.
debata

Vonkajšie a vnútorné plochy treba stierať smerom od ďasna cez celú plochu zuba. Aj tento pohyb treba opakovať 6– až 7-krát. Mali by ste si zvyknúť aj na jeden systém čistenia. Napríklad začať čistenie vľavo hore, pokračovať vpravo hore, potom vľavo dolu a vpravo dolu.

Ďalšie otázky a odpovede o čistení zubov

Čím detské zuby čistiť?
To závisí od veku dieťaťa. U tých najmenších prstovou kefkou, čo je vlastne gumový návlek na prst s gumovými štetinkami, ktorý si rodič nasadí na prst a drobnými krúžkami môže čistiť zúbky a masírovať ďasná v mieste práve sa prerezávajúcich zubov. Do dvoch rokov veku dieťaťa nie je vhodné používať zubné pasty s fluórom, ale čistiť ich buď bez pasty, alebo pastou bez fluóru. Ďalšou pomôckou sú detské zubné kefky. Tie je vhodné začať používať, keď je v ústach dieťaťa už prerezaných viac zubov. Vhodné sú kefky s mäkkými štetinkami, pretože nepoškodzujú zuby a nedráždia ďasná. Od dvoch rokov už môžete dať dieťaťu na kefku aj trochu pasty vo veľkosti hrášku. Ak už má dieťa prvé stále zuby, môže dostať kefku pre dospelých. Ale s najmäkšími štetinkami, s malou hlavičkou a s rovno zastrihnutými vláknami. Môžu dokonca používať pastu pre dospelých. Je už vhodné začať čistiť aj medzizubné priestory.

Ako vybrať správnu zubnú kefku?
Zubná kefka nesmie byť tvrdá, aby nepoškodzovala sklovinu a ďasná. Na tvare rúčky až tak veľmi nezáleží, pre malé deti je však vhodnejšia s hrubšou rúčkou. Ak chcete vybrať kefku správne, zájdite radšej do lekárne, kde vám poradia, alebo sa spýtajte zubára či dentálnej hygieničky.

Ako často meniť zubnú kefku?
Každé tri mesiace, alebo vtedy, ak sa mení jej tvar a po každom prekonaní infekcie horných dýchacích ciest.

Kedy a ako zuby čistiť?
Najmenej 2-krát denne ráno a večer po jedle a pití. To znamená, že po vyčistení zubov dieťa už nesmie nič jesť ani piť nič sladké. Čo sa týka techniky čistenia, závisí to od veku dieťaťa. Veľmi malým deťom vysvetľujeme, že kefka sa neobhrýza, ak im to zručnosť dovolí. Neskôr im vysvetlite, že zuby sa čistia zub po zube a na každom chvíľku treba zotrvať.

debata chyba