Liečivým účinkom soľnej jaskyne veria aj alergológovia

Pred siedmimi rokmi boli soľné jaskyne na Slovensku tzv. hitom. Dnes už fungujú len niektoré. To ale nič nemení na skutočnosti, že sú zdraviu prospešné.

13.04.2012 14:00
soľná jaskyňa Foto:
V soľnej jaskyni.
debata (3)

Majitelia Pravej soľnej jaskyne v bratislavskom Lamači hovoria, že sa bežne stretávajú s pacientami, ktorým soľnú jaskyňu odporučil alergológ. Skutočne, o liečivých účinkoch soľnej jaskyne je presvedčená aj klinická imunologička a alergologička z Pneumo-Alergo Centra na Uzbeckej ulici v Bratislave MUDr. Katarína Bergendiová. „V soľnej jaskyni je pre alergikov veľmi dobrá klíma. Menšie množstvo alergénov a slaný vzduch totiž tlmia alergické prejavy.“

Jaskyne sú postavené z veľkého množstva kamennej soli (pre efektívnosť je potrebných na 40 m2 15 ton soli). V Pravej soľnej jaskyni dopĺňajú v troch vodopádoch soľ z Mŕtveho mora, čím je zastúpená soľ kamenná aj morská. Jedna z majiteľov jaskyne, Mária Stašková spresnila, že pri ideálnej vlhkosti a vysokej koncentrácii soli vo vodopádoch sa soľ v jaskyni nestráca. Naopak, biele soľné kryštáliky sa vytvárajú na kameňoch kaskádových vodopádov a tiež kryštalizujú na soľných kvádroch, ktorými sú obložené steny jaskyne.

Pravdaže, existujú aj jaskyne, urobené, ako sa vraví, „na kolene“ – soli nie je dostatok, nie je zabezpečená potrebná vlhkosť (napríklad jedna fontánka na celú jaskyňu), chýbajú kvalitné filtre… Takéto soľné jaskyne sú však pre telo rovnako škodlivé ako pre nohy topánky z trhu.

Ako ďalej vysvetlila Mária Stašková, jaskyňa, aby neublížila, ale naopak, pomohla, musí byť čistá, bez pliesní a baktérií. Samozrejmosťou by mali byť germicídné žiariče, kvalitné filtre, vlhkosť a poriadok.

Vzduch v jaskyni je nasýtený iónmi jódu, vápnika, horčíka, sodíka, brómu, selénu a ďalšími stopovými prvkami, čím sa vytvára špecifická mikroklíma, ktorá má veľmi pozitívny vplyv pre liečbu širokého spektra chorôb. Podľa informácií alergologičky Kataríny Bergendiovej výrazne podporuje napríklad imunitný systém – u detí aj dospelých, no ešte výraznejšie pomáha soľná jaskyňa pacientom s dýchacími ťažkosťami.

„Vdychovaný soľný aerosól vysušuje mikrobiálne bunky patogénnych mikroorganizmov, ktorých sa telo následne zbavuje formou uvoľňovania hlienov z dýchacích ciest. Tento jav sa označuje ako samočistiaci proces organizmu. Jeho priamym dôsledkom je ústup zápalových zmien nielen v dýchacích cestách, ale aj v celom organizme,“ doplnila lekárka.

K ďalším ochoreniam, ktoré možno pobytom v soľnej jaskyni pozitívne ovplyvniť, patrí aj reuma, hypertenzia, rôzne kožné ochorenia (ekzémy) či problémy s hlasivkami. Odporúča sa aj ľuďom po ťažkých ochoreniach, pri rekonvalescencii. Soľ pomáha aj kostiam a kĺbom. „Mali sme tu futbalistov, ktorí si posadali v jaskyni na zem a do hrubozrnnej soli si zahrabali členky aj kolená. Tvrdili, že im to odstraňuje únavu,“ uviedla Mária Stašová a dodala, že v soľnej jaskyni by sme mali oddychovať 45 minút. Pri akútnych stavoch je vhodných päť pobytov za sebou. Ako prevencia a na doliečenie sa odporúča aspoň päť pobytov do štrnástich dní.

Soľné jaskyne bývajú využité počas celého roka, pričom v lete je záujem najnižší. Ak sem zavítajú ľudia v tomto ročnom období, pravdepodobne sa prídu schladiť a zrelaxovať – pretože kým vonku je 35 stupňov, v jaskyni maximálne 20.

Na rozdiel od sauny, chorí ľudia sem majú vstup povolený. Komu sa pobyt v soľnej jaskyni neodporúča, sú pacienti so zvýšenou telesnou teplotou, deti s veľmi dráždivým, suchým kašľom (vtedy je lepšie počkať deň-dva, kým bude kašeľ stredne vlhký) a ľuďom počas chemoterapie.

Zaujímavosťou je, že v takej soľnej jaskyni sa dá aj dobre vyspať. Mohli by sme v nej teoreticky aj žiť – boli by sme na tom rovnako, ako ľudia, čo celý život prežijú pri mori.

3 debata chyba