Najčastejší očný problém je začervenalé oko

Oči patria medzi najdôležitejšie ľudské zmyslové orgány. Zrakovo hendikepovaný človek prichádza až o 70 percent informácií z vonkajšieho sveta. Oveľa „lepšie“ sú na tom tí, ktorých príroda alebo okolnosti pripravili o možnosť počuť...

26.04.2012 14:00
očný zákal - glaukón - zelený zákal -... Foto:
Vyšetrenie u očného lekára odhalí vaše problémy so zrakom.
debata

Oko ako orgán je unikátne aj v tom, že mnohé z chorôb sa prejavujú ako prvé práve na ňom. Až potom sa príznaky objavia na iných častiach tela. Spomeňme reumu. Zhubný vplyv tohto ochorenia možno potlačiť v začiatkoch, ak si oftalmológ všimne príznaky na oku a odošle pacienta na reumatológiu.

Podobne ako zuby či pleť, aj oči si vyžadujú akú-takú prevenciu. Celkom však stačí ročná preventívna prehliadka. Odhalí začínajúce ochorenie aj v prípade, že nás nič nebolí. Inak do očí netreba preventívne nič kvapkať. Najmä zložka proti červenému oku, ktorú obsahujú niektoré očné kvapky, sťahuje cievy a vysušuje oko. Kto má pocit, že o svoje oči by sa mal starať viac, nech radšej je mrkvu. Táto zelenina skutočne obsahuje látky, cenné pre dobrý zrak.

Častý, ak nie najčastejší problém s okom, ktorý nás na niečo upozorňuje, je červené, resp. začervenalé oko. Príčina môže byť akákoľvek. Od obyčajnej únavy, cez horúčku, signalizovať tiež môže zápal spojovky, dúhovky, rohovky či dokonca glaukomový záchvat, ale aj ochorenie, ktoré s očami nesúvisí.

Do inej kapitoly už patria ľudia, ktorých oči bolia a príčinu poznajú. Je ňou obrazovka počítača alebo televízor, do ktorého sa dlho pozerajú. Očiam ubližuje prílišné sústredenie, kedy automaticky menej žmurkajú a tým sa vysušujú. V takýchto prípadoch je dobré nenáročné cvičenie. Žmurkať stále, keď nám napadne, hoci aj silene.

debata chyba