Poznáte najčastejšie mýty o zuboch?

Veríte tomu, že sa mliečne zuby nemusia čistiť vôbec, že čím drahšiu pastu používate, tým zdravšie budú vaše zuby? Práve to sú jedny z najčastejších mýtov, ktoré sa šíria o zuboch.

28.02.2013 06:00
zuby - zubná hygiena - kefka - čistenie -... Foto:
Názory odborníkov, kedy začať s čistením zubov malých detí sa síce občas rôznia, ale jednoznačne sa zhodujú na tom, že už deťom od jedného roku majú rodičia pravidelne čistiť zúbky.
debata

Mýtus: Tvrdá kefka je účinnejšia.
Fakt: Príliš tvrdé zubné kefky sú popri nesprávnej technike čistenia jednou z príčin vysokého výskytu chorôb ďasien a ich krvácania. Týmto problémom trpí takmer 75 % populácie. Na čistenie zubov sa odporúčajú vlákna kefky mäkké až stredne tvrdé. Výhodou kefiek s úzkym ohybným „krkom“ a výkyvnou halvou je, že sa s nimi dostanete aj do miest inak ťažko dosiahnuteľných.

Mýtus: Čím drahšia pasta, tým lepšie funguje
Fakt: Dôležitejšie ako drahá zubná pasta je správna zubná kefka a správna frekvencia, dĺžka a technika čistenia zubov. Bez ohľadu na chuť, cenu čo propagáciu stačí, keď zubná pasta obsahuje fluorid a látky, ktoré dezinfikujú ústnu dutinu a odstránia zubný zápach.

Mýtus: Mliečne zuby sa čistiť nemusia
Fakt: Názory odborníkov, kedy začať s čistením zubov malých detí sa síce občas rôznia, ale jednoznačne sa zhodujú na tom, že už deťom od jedného roku majú rodičia pravidelne čistiť zúbky aspoň raz denne. Mnohí lekári však odporúčajú začať s hygienou už po prerezaní prvého zúbka napríklad vlhkou handričkou. Detské zubné kefky sú tvarom, typom štetín aj pestrosťou prispôsobené najmenším deťom, čo uľahčí najprv hru na čistenie zubov a neskôr pravidelnú súčasť denného režimu. Štartovacie zubné pasty pre malé deti by mali obsahovať menej fluoridu a nemali by obsahovať ani výrazné, ale ani ovocné chuťové ingrediencie. Tie prvé by dieťa mohli dráždiť, tie druhé by ich mohli zvádzať na jedenie pasty, čo tiež nie je vhodné. Do dvoch až troch rokov dieťaťa by sa mali zubnou pastou vždy len „namazať“ konce štetiniek, až po troch rokoch sa môže dať na kefku množstvo pasty veľkosti hrášku.

Mýtus: Tehotenstvo je príčinou skazených zubov
Fakt: Ženy sa často sťažujú, že pri každom tehotenstve prišli aspoň o jeden zub. Problém kazivosti zubov v tehotenstve sa dá pomerne ľahko vysvetliť: zvýšenou chuťou na sladké a kyslé a zhoršenú ústnu hygienu. Nie že by si tehotné schválne nechceli čistiť zuby, ale hormonálne zmeny spôsobujú okrem iného aj zvýšenú únavu, takže sa im môže stať, že zaspia bez vyčistených zubov a tiež zvýšený dávivý reflex. Zvracanie je potom často vyvolané zubnou kefkou. Zhoršená hygiena a zmeny stravovacích návykov vedú k vyššiemu výskytu baktérií a k zhoršeniu stavu ďasien a zubov. Dôslednou ústnou hygienou teda možno škodám zabrániť, tak ako u netehotných.

debata chyba