Daniel Hevier napísal knihu KR.V.

Spisovateľ Daniel Hevier napísal unikátnu knihu KR.V. Názov znamená aj slová "Krajina V" alebo "Kráľovná Viktória". Jej vznik iniciovala spoločnosť Bayer spoločne so Slovenským hemofilickým združením.

04.03.2013 14:00
krv, krvinky Foto:
Hlavnou úlohou červených krviniek je prenos kyslíka.
debata

V Slovenskej národnej galérii, kde sa kniha v rámci Valentínskej kvapky krvi krstila, si zároveň možno do konca marca pozrieť monumentálnu výstavu KRV.

Hevierova KR.V. je prvá kniha s tematikou hemofílie, ktorú spoluvytvárali priamo malí pacienti postihnutí touto diagnózou. Hlavným hrdinom napínavého fantazijného príbehu je chlapec Viktor. Čitateľ sa stretne s rozprávkovým, ale aj reálnym svetom. Kráľovná Viktória, historicky najznámejšia prenášačka hemofílie, stojí na strane dobra.

Hemofílii sa hovorí aj „kráľovské ochorenie“. V 19. a 20. storočí ňou trpelo niekoľko členov britskej kráľovskej rodiny a prostredníctvom sobášov medzi šľachtou sa rozšírila aj na iné kráľovské rody v Európe. Hemofilikom chýba dôležitý prvok v procese zrážania krvi – tzv. koagulačný faktor VIII. O nich sa hovorí, že trpia hemofíliou typu A. Nedostatok faktora IX je známy ako zriedkavejšia hemofília typu B. Aj keď hemofíliu prenášajú ženy (pôvodcom je defektný gén), okrem výnimiek sú postihnutí výlučne muži. Následkom zlej zrážanlivosti krvi trpia nadmerným krvácaním – vonkajším aj vnútorným (napr. do svalov a kĺbov, čo vedie k ich poškodeniu).

Hemofília je zatiaľ nevyliečiteľnou chorobou. Hemofilik sa po celý život podrobuje terapii, ktorej cieľom je dostať do tela chýbajúce faktory zodpovedné za zrážanlivosť krvi. Príznaky ochorenia možno pozorovať už v detskom veku. Obyčajne ide o vysoký výskyt podliatin. Diagnostika sa robí z krvi.

debata chyba