Tipy, ako zmierniť sennú nádchu

Senná nádcha patrí k alergickým ochoreniam. Najväčšmi trápi na jar a na jeseň, sú však aj ľudia, ktorí sú s ňou v neželanom kontakte aj celý rok. Vyvolávajú ju potraviny, ktoré zjeme, alergény, ktoré vdýchneme...

10.03.2013 06:00
alergia, nádcha, kvety, jar, strom, kýchanie Foto:
Senná nádcha najviac trápi na jar a na jeseň.
debata

Zmierniť príznaky sa dajú len tým, že sa im vyhneme. V opačnom prípade si koledujeme o slzenie a pálenie v očiach, riedky výtok z nosa, kašeľ či bolesti hlavy. Príznaky, s ktorými majú alergici bežne do činenia.

Nealergizujúca strava
Ak ju budú deti jesť, zlepší sa im stav. Ukázala to štatistika. K notoricky známym alergénom patrí napríklad mlieko, čokoláda, kukurica, vajíčka či citrusy.

Prašné prostredie
Ak je to len trochu možné, treba sa mu vyhýbať.

Stop domáce zvieratká
Človek, ktorý trpí alergiami a nechce, aby sa jeho stav zhoršoval, s domácim miláčikom sa, žiaľ, musí rozlúčiť.

Ľadový obklad
Znie to tak banálne, no ľadový obklad skutočne účinne pomôže zmierniť alebo dokonca odstrániť príznaky sennej nádchy. Prikladať ho treba na čelo, potrebné je ho aj často vymieňať.

Kúpeľ nôh
Na rozdiel od obkladu musí byť horúci. Dobre padne každému, kto má opuchnuté nosné dutiny.

Cvičte
Akýkoľvek pohyb nie je účinný len v boji proti depresii, na dobrý spánok alebo pri chudnutí. Pomáha aj na alergické opuchy.

Pobyt na horách
Pomôže, rovnako ako ten pri mori.

Umelé kŕmenie
Matka by v snahe predísť alergiám u svojho dieťaťa mala čo najdlhšie dojčiť. Umelé náhrady materského mlieka sa považujú za najsilnejšie potravinové alergény. Matka, ktorá nemôže dojčiť, mala by radšej svoje dieťa kŕmiť orechovým či sójovým mliekom.

debata chyba