Kardiovaskulárne ochorenia nemajú takmer žiadne varovné príznaky

Úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia na Slovensku je stále vysoká, hoci číslo pomaly klesá.

14.03.2013 14:00
Den srdca Foto:
Deň srdca na archívnej fotografii z roku 2012.
debata (1)

Na tlačovej konferencii to povedal doc. MUDr. Gabriel Kamenský, správca Slovenskej nadácie srdca, hlavný odborník pri MZ SR pre kardiológiu a koordinátor Národného programu prevencie ochorení srdca a ciev. Na srdcovo-cievne ochorenia zomiera u nás ročne 59 percent žien a 46 percent mužov, dokopy 28 tisíc ľudí ročne, často krát predčasne.

Pripomenul, že v krajinách ako je Fínsko, Holandsko či Austrália sa úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia podstatne znížila. Prispela k tomu nová terapia, najnovšie medicínske postupy, lieky, intervenčné prístupy, no v prvom rade prevencia. Ako každý rok, aj tento kardiológovia pripomínajú, že isté rizikové faktory môžeme ovplyvniť. Patrí sem fajčenie, nesprávne stravovacie návyky, nedostatočná fyzická aktivita, nadmerný príjem alkoholu a psycho-sociálny stres. Úzko s nimi súvisí obezita, cukrovka, metabolický syndróm a vysoký krvný tlak.

Kardiológ doc. MUDr. Gabriel Kamenský počas... Foto: Advantage
Gabriel Kamensky Kardiológ doc. MUDr. Gabriel Kamenský počas vyšetrovania.

Podľa Kamenského slov si až 85 percent všetkých problémov spôsobujeme sami. „Stále o tom hovoríme, všetci to vieme, no mnohí z nás sme k tomu ľahostajní,“ povedal ďalej Kamenský a dodal ďalšie alarmujúce číslo. Až 90 percent Slovákov má totiž minimálne jeden rizikový faktor kardiovaskulárneho ochorenia. Výsledky sa však, ako sme už spomenuli, zlepšujú, dramaticky sa v porovnaní s minulosťou znížilo percento neliečených pacientov a to až zo 76 percent na 37. Kleslo aj fajčenie u mužov (o 10 percent) a tiež u žien (5 percent). „Naše ženy viac fajčia. A menej prestávajú,“ zhodnotil skutočnosť doc. Kamenský. V Nemecku sú tieto čísla vyššie. Počet fajčiarov poklesol až o 23 percent, v Taliansku o 20…

„Aby bola liečba kardiovaskulárnych chorôb úspešná, vzdelávanie obyvateľstva je mimoriadne dôležité,“ povedal MUDr. Kamenský a dodal, že najzávažnejšie rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení vo väčšine prípadov nemajú takmer žiadne varovné príznaky a preto ich ľudia často podceňujú. Edukačných kampaní, ktoré sa však osvedčili, podľa jeho slov stále nie je dosť. „Tentoraz budú zdravotníci počas kampane na meracích miestach hovoriť aj o rýchlej pomoci pri akútnych príznakoch infarktu alebo mozgovej príhody. Málokto by si totiž v takejto situácii dokázal poradiť, pritom dobre poskytnutá prvá pomoc môže zachrániť nejeden život,“ myslí si kardiológ.

Zistiť stav srdca si možno v týchto dňoch v nákupných a biznis centrách. Dňa 15. marca (v čase od 10.00 do 17.00) to môžu využiť ľudia v nákupných centrách vo Zvolene, v Bratislave, Michalovciach, Nových Zámkoch, Poprade, Leviciach, Dunajskej Strede a v Liptovskom Mikuláši. Následne 16. marca prídu tímy lekárov za obyvateľmi Banskej Bystrice, Bratislavy, Košíc, Nitry, Prešova, Trenčína, Trnavy a Žiliny. Takisto do obchodných centier v čase od 10.00 do 17.00 hod.

Tentoraz však nebudú chýbať vlaky zdravia. Železnice ich vypravia štyri, a to 15. marca na trase Bratislava – Žilina – Košice a Bratislava – Zvolen – Košice. Druhý deň – 16. marca – to budú vlaky R 812 Sitno na trase Košice – Lučenec – Zvolen – Bratislava, ktorý vyštartuje o 09.25 a druhý R 606 Liptov na trase Košice – Žilina – Bratislava s odchodom o 10.15. V oboch budú pripravené tímy zdravotníkov, ktorí cestujúcich vyšetria počas jazdy. V každom vlaku bude jedno kupé vyčlenené pre hliadku zdravia, ktorú tvoria lekári. Cestujúci budú mať možnosť bezplatne si nechať zmerať tlak krvi, hladinu cholesterolu, BMI index, získať informačné a propagačné materiály a konzultovať otázky ohľadom kardiovaskulárnych ochorení.

1 debata chyba