Neliečené zápaly mechúra môžu viesť k sterilite

Rozlíšiť zápal močového mechúra od močovej trubice býva aj pre lekárov hotová veda.

03.04.2013 06:00
debata

Ako vysvetlil urológ, Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD., u žien je to ťažké preto, že trubica je krátka a priestor medzi pošvou, ktorá môže byť zdrojom ďalších infektov, intímny. Príznakom, ktorý upozorňuje na zápal močovej rúry býva napríklad výtok. Inak sú príznaky ako rezanie, pálenie pri močení, zvýšená teplota, časté močenie a bolesti v podbrušku rovnaké pri oboch typoch zápalov. Urológ však upozornil na tzv. pohlavne prenosné ochorenia, ktoré tiež sprevádza zápal močovej rúry s výtokom.

A na čo všetko môže upozorňovať krv v moči? Doc. Marenčák odpovedá: „Ak sa krv objaví aj s hnisavými bunkami, čiže leukocytmi, môže to znamenať zápal, kameň, ale aj nádorové ochorenie. Krv v moči je zlým signálom, treba ju každopádne vyšetriť. Krv v moči sa dá riešiť, podľa diagnózy, ktorú stanovíme.“

Akútny zápal močovej rúry, ale hlavne močového mechúra je otázkou 3–5 dní, nie viac. Lieči sa antibiotikami alebo chemoterapeutikami. Pacient okrem toho potrebuje čaj a pokoj na lôžku, aby sa zápal z dolných močových ciest nedostal do obličiek, čo by už bolo ďaleko nebezpečnejšie. Ženám, ktoré pravidelne užívajú antibiotiká sa môže ľahko stať, že im časom prestanú účinkovať a dokonca príde k zmenám črevnej flóry. V takých prípadoch treba pátrať po tom, prečo dochádza k zápalom. Keď sa príčina odstráni, zápaly jednoducho vymiznú. Podľa Marenčákových slov sú však aj iné spôsoby liečby, ktoré dokážu utlmiť a prerušiť cyklus zápalov. „Keď má žena 3–4 krát za rok opakovane zápaly močového mechúra, je nutné kompletné vyšetrenie a stanovenie diagnózy,“ zdôraznil.

Aby sa zápal močového mechúra čo najskôr vyliečil, treba piť veľa tekutín. Urológ tiež neodporúča potraviny, ktoré dráždia močový mechúr. Patria sem ostré, korenisté a paprikové jedlá, rovnako ako aj studené bublinkové nápoje, alkohol a káva. Marenčák tiež odporučil naordinovať si čaj, najlepšie urologický, ale aj hocijaký iný s protizápalovým účinkom. Podotkol, že prechodiť zápal mechúra samozrejme v žiadnom prípade neodporúča. Neliečené zápaly totiž končia tým, že sa opakujú a navyše môžu prejsť na horné močové cesty. „U ženy môžu prejsť na rodidlá a pohlavné orgány, čo môže, hlavne u mladších žien, viesť dokonca k sterilite,“ varuje urológ.

debata chyba