Na webe je dotazník, ktorý môže odhaliť riziko rakoviny

Rakovina hrubého čreva a konečníka je jedno z troch najčastejších onkologických ochorení. Zo sto Európanov naň môže v priebehu života ochorieť až šesť.

09.05.2013 13:40
rakovina hrubého čreva Foto:
Asi každý piaty pacient s rakovinou hrubého čreva alebo konečníka má nádor spojený s vrodeným rizikom, čo znamená, že zvýšené riziko ochorenia majú aj jeho deti.
debata

A aj keď najčastejšie postihuje ľudí po päťdesiatke, nevyhýba sa ani mladším. „Čím skôr sa ochorenie podarí diagnostikovať, tým väčšia je šanca na vyliečenie,“ konštatoval Tomáš Šálek, námestník riaditeľa Národného onkologického ústavu.

Včasnému odhaleniu má pomôcť aj nová kampaň, ktorej cieľom je vyhľadávanie rodinne podmienenej rakoviny hrubého čreva a konečníka. „Vyplnenie jednoduchého dotazníka tak môže mnohým zachrániť život,“ povedala prezidentka europacolon slovensko Jana Pifflová-Španková.

Záujemcovia si môžu riziko otestovať prostredníctvom webu združenia www.europacolon.sk. Okrem výsledku získajú aj odborné odporúčanie, ako ďalej postupovať. Asi každý piaty pacient s rakovinou hrubého čreva alebo konečníka má nádor spojený s vrodeným rizikom, čo znamená, že zvýšené riziko ochorenia majú aj jeho deti, súrodenci i rodičia. Je zákerný najmä v tom, že napáda aj mladých ľudí v produktívnom veku, ktorí o svojom riziku často vôbec netušia.

debata chyba