Rakoviny žalúdka ubúda. Vďačíme za to lepšej strave

Výskyt rakoviny žalúdka vo vyspelých krajinách v posledných dvadsiatich rokoch klesá. Podľa odborníkov za to vďačíme tomu, že sme prestali potraviny soliť a údiť a začali sme ich mraziť.

13.05.2013 06:00
brucho, bolesť, žalúdok Foto:
Preliečením infekcie v žalúdku spôsobenej Helicobacter pylori sa minimalizuje vznik vredov a ich nádorového zvrhnutia.
debata

O poklese výskytu tohto druhu karcinómu hovorí MUDr. Peter Melicháč, chirurg endoskopista, zaoberajúci sa ochoreniami hornej časti tráviaceho traktu z chirurgického oddelenia Nemocnice Alexandra Wintera Piešťany: "Karcinóm žalúdka patrí k relatívne častým nádorových ochoreniam, čo znamená, že i keď jeho výskyt mierne klesá vďaka zlepšeniu kvality výživy, hygieny a životného štýlu, stále si v niektorých krajinách udržuje popredné miesta. Jeho výskyt sa totiž geograficky značne líši. Najväčší je v Japonsku, kde pribudne ročne 80 chorých na 100-tisíc obyvateľov, kde sa dáva do súvislosti s konzumáciou suši a inak upravovaného rybieho mäsa. Negatívnu rolu zohráva najmä konzervovanie rýb nakladaním do soli a údenín. V takej potrave je potom veľa karcinogénov.

Najnižší výskyt je, naopak, v Spojených štátoch. U nás v posledných rokoch jeho výskyt klesá, napriek tomu sa robí aktívne vyhľadávanie a vyšetrovanie chorých. Tento druh karcinómu je nebezpečný predovšetkým tým, že sa naň prichádza neskoro, pretože nespôsobí výraznejšie problémy. Na vzniku tohto druhu rakoviny sa podieľa viacero faktorov. Jedným z nich sú už spomínané karcinogény v potrave, ktoré sa tvoria údením, ale aj polycyklické aromatické uhľovodíky obsiahnuté v cigaretovom dyme a výfukových plynoch, ale aj v akomkoľvek mäse, ktoré je upravené smažením, grilovaním či pečením.

Karcinogény však nie sú jediným rozhodujúcim rizikovým faktorom, pretože tých v životnom prostredí pribúda, karcinómov žalúdka však nie. Ďalšími nepriateľmi žalúdka sú plesne v potravinách, nadbytok soli a nedostatok čerstvého ovocia a zeleniny. Významnú úlohu v poklese nádorov žalúdka spôsobila práve aj dostupnosť ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C a tiež možnosť uchovávať ich v chladničkách či mrazničkách. Čo si však nevyberieme, sú genetické predispozície nádorov, pričom je známych hneď niekoľko génov zodpovedných za ich vznik. Niektoré formy karcinómov sú dedičné, u iných je len 2– až 3-krát zvýšená pravdepodobnosť rozvoja rakoviny u príbuzných chorého, ktorý ju má.

V súčasnosti sa niekoľko štúdií venuje vplyvu infekcie Helicobacteru pylori, ktorý spôsobuje v žalúdku chronický zápal, ktorý úzko súvisí so žalúdočnými vredmi. Ľudia s chronickou gastritídou tohto typu by sa mali liečiť, aby predišli vzniku nahradenia žalúdočnej výstelky sliznice za výstelku črevnú, ktorá je už predzvesťou karcinómu. Preliečením infekcie v žalúdku spôsobenej Helicobacter pylori sa minimalizuje vznik vredov a ich nádorového zvrhnutia.

Karcinóm sa môže vyvinúť aj z niektorých polypov – výrastkov na sliznici žalúdka, ktoré nie sú nijako škodlivé. Pre riziko prechodu do zhubného bujnenia by však mali byť tie väčšie pre istotu odstránené. Treba spomenúť aj skutočnosť, že častejší je výskyt rakoviny žalúdka u ľudí s krvnou skupinou A. Robíme preto endoskopické odstránenie podozrivých polypov – polypectomie, čím zabezpečujeme prevenciu pred ich malígnym zvrhnutím."

debata chyba