Krvné zrazeniny nemusia bolieť, ale môžu zabíjať

Každú pol hodinu zomrie v krajinách Európskej únie (EÚ) viac ako 30 ľudí na venózny tromboembolizmus, keď krvná zrazenina zablokuje žilu.

04.06.2013 14:00
debata

Ako poukázala angiologička profesorka Viera Štvrtinová, je to oveľa viac ľudí, ako zomiera pri nehodách či na rakovinu prostaty alebo prsníka. Vysvetlila, že v tomto prípade najprv vznikne krvná zrazenina v žilovom systéme. Keď sa odtrhne, môže spôsobiť upchatie napríklad pľúcneho riečiska a človek tak nemôže dýchať.

Krvné zrazeniny najčastejšie vznikajú v dolných končatinách, ale môžu sa vytvoriť v ktorejkoľvek žile. Na zrazeninu môže upozorniť bolesť v lýtku a následný opuch, k odtrhnutiu zrazeniny však môže dôjsť aj veľmi rýchlo. Krvnými zrazeninami v žilách sú ohrození napríklad pacienti podstupujúci chirurgický zákrok, rovnako aj pacienti, ktorí sú prijatí do nemocnice pre akútny zdravotný stav. Za rizikové faktory sa považujú aj vysoký vek či obezita.

Krvná zrazenina sa môže vytvoriť aj v tepne, keď dochádza k arteriálnemu tromboembolizmu. Ten sa vyskytuje vtedy, keď sa krvnou zrazeninou preruší prúd okysličenej krvi zo srdca do inej časti tela. Ak sa to stane v cieve dodávajúcej krv do mozgu, môže to viesť k mŕtvici. Ak sa to stane v srdcovej tepne, môže to viesť napríklad k infarktu. Zrazeniny v tepnách ohrozujú napríklad pacientov s fibriláciou predsiení či pacientov, ktorí trpia zúžením tepien.

Na preventívnu liečbu zrazenín sa používajú antikoagulačné lát­ky.

debata chyba