Všetky pokusy v liečbe rosacey sú dočasné

Odborne sa toto ochorenie, charakteristické začervenaním tváre, nazýva rosacea, pod slovenským označením "ružovka" ho pozná len málokto.

02.07.2013 06:00
rosacea, začervenanie tváre, ružovka Foto:
Posledné štádium rosacey vzniká len u mužov. Prejavuje sa enormným zväčšením mazových žliaz a zhrubnutím kože.
debata

Je výsledkom pretrvávajúceho chronického zápalu. Čím dlhšie zápal prebieha, tým sú zmeny na tvári výraznejšie.

Rosacea, postihujúca mužov aj ženy bez rozdielu, je dosť neprebádané ochorenie, ešte prednedávnom sa napríklad vôbec nevedela jej príčina – odhalili ju až genetické vyšetrenia. Vďaka nim sa dnes už vie, že sa jedná o prehnanú zápalovú odpoveď kože na minimálne podnety.

Aj v prípade rosacey je zo všetkého najdôležitejšia prevencia. Dermatológovia odporúčajú vyvarovať sa podnetom, ktoré spôsobujú zhoršenie. Ich zoznam je veľmi dlhý, najdôležitejšie je však logicky vyhýbať sa tomu, čo človeku ubližuje a spôsobuje začervenanie. Najčastejšie sa jedná o slnko, alkohol, horúce jedlá a nápoje (káva, polievka). Rosaceu môžu zhoršovať aj plesňové syry či morské živočíchy. Aj červenanie sa pred verejnosťou súvisí s rosaceou.

Dermatológovia varujú, že ide o neliečiteľné ochorenie. Stav možno len zlepšovať a dbať o to, aby sa nezhoršoval. Pretože zmeniť genetiku, štruktúru kože, množstvo kolagénových elastických vlákien a tým meniť prítomnosť zápalových buniek je zložité. V medicíne existuje porovnanie s opotrebovaným bedrovým kĺbom. Lekári ho vyliečiť nevedia, vedia ho však vymeniť. Koža sa však, žiaľ, vymeniť nedá.

Na určité príznaky tohto ochorenia, napríklad rozšírené cievky, zaberá laser. Pozitívne ovplyvňuje aj častosť začervenaní a ich intenzitu. Zaručí, že každé ďalšie začervenanie nie je také intenzívne, človek nie je až taký červený a tiež sa červená kratšie. Ani o laseri sa však nedá hovoriť ako o trvalej liečbe. Všetky pokusy v liečbe rosacey sú dočasné práve pre chronický zápal, ktorý stále prebieha.

Rosacea má niekoľko štádií. Prvé je občasné začervenanie – spúšťačom môže byť psychika, ale aj slnko, alkohol, teplá polievka či káva, prechod z tepla do zimy (sauna či pivnica), klimatizovaný priestor. V neskoršom štádiu začervenanie prechádza do trvalého začervenania – na človeku ho kontinuálne vidno. Ďalším štádiom sú vyrážky, podobne vyzerajúce ako pri akné. Posledné štádium rosacey vzniká len u mužov. Prejavuje sa enormným zväčšením mazových žliaz a zhrubnutím kože natoľko, že sa niektoré časti tváre zväčšia.

Pripomeňme však, že začervenanie tváre nemusí automaticky znamenať rosaceu. Existuje viac kožných ochorení, ktoré postihujú cievky, napríklad kožná alergia. Dermatológ to odhalí okamžite, pretože to, čo postihuje cievky na tvári, postihuje aj cievky inde. Ak sa chronické zápalové zmeny vyvíjajú inde, napríklad na kĺboch, obličkách či pľúcach, vedú k poškodeniu vymenovaných orgánov, zatiaľ čo rosacea poškodzuje len tvár. Začervenanie a roztiahnutie cievok spôsobujú aj reumatologické ochorenia ako napríklad lupus erythematosus, dermatomyozitída či sklerodermia.

Ženy to majú o čosi ľahšie, nakoľko si pleť môžu kryť make-upom. Aj v tomto prípade by mali byť opatrné, pretože niektoré z make-upov vyvolávajú svrbenie, začervenanie a podobné prejavy. Rosacea totiž netoleruje hocijaký krém, „vďaka“ nej sa totiž pleť stáva citlivejšou.

debata chyba