Akékoľvek kvantum ultrafialového žiarenia predisponuje na vznik rakoviny

Na Slovensku prevažuje fototyp II a III. Čím vyššie číslo, tým vyššia odolnosť voči slnečnému žiareniu.

07.07.2013 06:00
opaľovací krém, slnko, dovolenka, cestovanie,... Foto:
Najviac ultrafialového žiarenia zo slnka prejde, keď je slnko priamo nad hlavou.
debata (2)

Za dvojku sa považujú ľudia so svetlou pleťou a pehami (môžu a nemusia byť), pričom oči majú modré, zelené alebo sivé. Trojka už je na tom o čosi lepšie. Pleť týchto šťastlivcov je svetlohnedá a vlasy hnedé či dokonca tmavohnedé. Vo všeobecnosti ľahko pigmentujú do hneda.

Za najčastejšie chyby, ktorých sa ešte pri opaľovaní, resp. používaní opaľovacieho krému dopúšťame, dermatológovia považujú to, že sa natierame málo. S opaľovacím krémom by sme nemali šetriť a natrieť si ho na telo štedrejšie. Inak si znižujeme faktor. V praxi to znamená toľko, že keď sa natrieme „skromne“ päťdesiatkou, akoby sme sa natreli pätnástkou.

Dvadsať minútový pobyt vo vode by vodeodolný opaľovací krém zmyť nemal. Iné je to však v prípade, že chceme vo vode zotrvať podstatne dlhšie alebo sa po tom, čo z nej vyjdeme, utrieme uterákom. Dermatológovia odporúčajú znova sa v takýchto prípadoch natrieť.

Za priame poškodenie slnkom sa považuje sčervenanie pokožky, za dlhšie kožná rakovina. To, že sa ľudia v minulosti (ktorí však aj kratšie žili), nenatierali, sa vysvetľuje aj stenčením ozónovej vrstvy. Chránení voči slnečnému žiareniu boli aj z dôvodu, že vonku strávili podstatne viac času. Koža má ochranné mechanizmy, čím sa slnku prispôsobuje. S pribúdajúcou pigmentáciou človek vydrží byť na slnku viac. Ochranou kože pred spálením je aj hrubnutie povrchovej vrstvy kdekoľvek na tele. Príklad: dlane a chodidlá si nemáme šancu opáliť.

Či sa človek spáli, závisí od sklonu slnka. Najviac ultrafialového žiarenia zo slnka prejde, keď je slnko priamo nad hlavou – vtedy je najväčšia intenzita ultrafialového žiarenia a čím je tieň, ktorý človek hádže väčší, tým prejde menej ultrafialového žiarenia.

Dermatológovia vedia teoreticky zmerať človeku kožu a povedať mu, aký ochranný faktor by mal používať. Prakticky sa to však nerobí. Človek by mal totiž používať ochranný faktor podľa toho, čo bude na slnku robiť a ako dlho. Ďalším pravidlom, na ktoré mnohí zabúdame, je to, že v prípade, ak používame na dovolenke vyšší faktor (povedzme 30) a vrátime sa domov, ak sa chceme ešte opáliť, jednoznačne by sme faktor mali znížiť. Koža je už totiž chránená pigmentáciou, ochranný faktor už získala.

Nezabúdajme však, že opaľovanie nie je zdravé! Akékoľvek kvantum ultrafialového žiarenia predisponuje na vznik rakoviny. Z tohto hľadiska je teda logické, že čím vyšší ochranný faktor použijeme, tým lepšie urobíme.

2 debata chyba