Držte si hmyz od tela

Sezóna kliešťov, komárov a ďalšieho hmyzu je v plnom prúde. Repelent by mal byť okrem krému na opaľovanie základnou výbavou cestovnej batožiny. Vieme však, aké sú medzi nimi rozdiely?

27.07.2013 06:00
A zasa útočia komáre! Ako na ne? Foto:
A zasa útočia komáre! Ako na ne?
debata (2)

Študujeme na obaloch jednotlivých výrobkov, ako sa správne používajú, ako dlho účinkujú, či sú vhodné pre deti a alergikov a ako sa od seba odlišujú účinnou látkou? Vieme napríklad, že použitie repelentu môže oslabiť účinnosť UV filtra v opaľovacom prípravku?

O tom, že kliešte prenášajú vírusovú kliešťovú encefalitídu (jestvuje proti nej očkovanie, v tejto chvíli je však naň už neskoro) a bakteriálnu lymskú boreliózu, sa viac-menej v laickej verejnosti vie. Menej sa vie o tom, že aj komáre prenášajú vírusové infekcie, ale na Slovensku sa tejto problematike nevenuje veľká pozornosť. Vírus prenášaný komármi u nás objavili niekedy v 50. rokoch a pod menom východoslovenskej dediny Ťahyňa ho poznajú na celom svete. Spôsobuje ochorenie podobné chrípke a pravdepodobne nie málo letných horúčkovitých ochorení, ktoré lekári diagnostikujú ako „nejakú“ virózu, ide pravdepodobne na vrub tejto infekcie. Nákaza však odznie a obyčajne nemá zdravotné následky. Obyvatelia v povodí Dunaja a Moravy majú proti nej dokonca vytvorené protilátky.

Vírus západonílskej horúčky

Medzi odborníkmi sa hovorí aj o víruse West Nile, ktorý spôsobuje tzv. západonílsku horúčku. Prenášačom je druh komára Culex. U človeka sa prejavuje náhlym nástupom horúčky trvajúcej 3–5 dní, bolesťami hlavy, hrdla, pohybového aparátu, vyrážkami na trupe, končatinách, únavou, nechutenstvom a bolesťami brucha. Hoci väčšina infekcií týmto vírusom prebieha bez príznakov, vyššie riziko vzniku ochorenia je u ľudí nad 50 rokov a imunologicky oslabených pacientov. Vakcína nie je k dispozícii a prevencia spočíva v ničení komárov a individuálnej ochrane pred poštípaním.

„V Európe boli ochorenia v južnom Rusku, na Ukrajine, v Moldavsku, Bielorusku, Rumunsku, vo Francúzsku, v Španielsku, Portugalsku, Maďarsku a v Českej republike. V roku 1996 sa vyskytla epidémia v juhovýchodnom Rumunsku, kde bolo infikovaných 393 ľudí a 17 ľudí zomrelo. Od roku 1997 boli hlásené epidémie z Talianska a Francúzska. Ochorenia u ľudí na Slovensku doteraz hlásené neboli, ale protilátky proti West Nile Virus boli zistené u 2–4 % zdravých osôb. V 70. rokoch bol West Nile Virus izolovaný aj z komárov zo Záhorskej nížiny,“ píše na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD.

Útočia len spárené komárie samičky

Kliešte či iný hmyz využívajú pri vyhľadávaní hostiteľa optické a chemické signály. Koncentrácia CO2 v atmosfére je 0,03 %, zatiaľ čo v dychu človeka 4,5 %. Parazitické článkonožce dokážu zaznamenať zmenu koncentrácie CO2 aj v stotinách. Rovnako neodolateľne priťahuje kliešte a hmyz aj pach kyseliny maslovej a mliečnej v našom pote či acetón a fenoly v dychu a moči.

Ku komárom sme často nespravodliví. Nenávidíme ich všetky, ale štípu nás len samičky. Je to pre ne životná nevyhnutnosť, pretože bez potrebnej dávky krvi by nemohli zniesť vajíčka. Komárie samčeky sú mierumilovné a nevinné tvory – dlhým cuciakom pijú iba rastlinné šťavy. Hynú iba niekoľko dní po párení. A práve zo spárených samičiek sa po oplodnení stávajú krvilačné beštie.

Samička je schopná v priebehu 3–15 minút nasať až do štyroch mg krvi a prakticky zdvojnásobiť svoju hmotnosť. Smolu má v tom, že imunitná reakcia nášho tela na jej sliny je v porovnaní s kliešťami omnoho búrlivejšia. Kliešť dokáže byť dlhé hodiny nenápadný, aby sa mohol dostatočne zasýtiť, samička komára si „luxus sať krv“ môže často dopriať len sekundy.

Čo sa týka kliešťov, v susednej ČR bolo evidovaných až 25 % všetkých prípadov kliešťovej encefalitídy hlásených na území dnešnej EÚ za posledných 40 rokov. „Rizikové oblasti už zasahujú do všetkých regiónov a za posledné dva roky sa objavili štyri nové ohniská aj na Slovensku,“ povedal pre časopis Dobré zdravie, ktorý raz mesačne vychádza vložený v Pravde, doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., prezident Fóra infekčnej, tropickej a cestovnej medicíny. „Veľká časť pacientov s encefalitídou si nie je vedomá prisatia kliešťa, čo je zrejme spôsobené nepozorovaným prisatím milimetrovej nymfy.“

Proti komárom chránia repelenty dlhšie

Vhodné oblečenie, repelenty, sieťky na okná. V tom spočíva individuálna ochrana proti komárom, kliešťom prípadne inému hmyzu. Pri výbere repelentov sa treba orientovať podľa množstva účinnej látky (bohužiaľ, na niektorých z nich sú tieto informácie napísané veľmi malým písmom) a podľa ich formy. Dostanete ich kúpiť najčastejšie vo forme spreja, mechanického rozprašovača, ale aj krému, gélu, dokonca roll-onu a jemnej peny. Spreje a rozprašovače sa väčšinou nanášajú na oblečenie (prípadne kožu), ostatné formy logicky len na kožu.

Treba si uvedomiť, že účinok repelentov výrazne zhoršuje horúčava a námaha. Keď sa človek potí, ochranná vrstva z kože sa zmýva a repelent je potrebné použiť častejšie. Použitie repelentu takisto oslabuje účinnosť UV filtra v opaľovacom prípravku. Odporúča sa najprv sa natrieť prípravkom na opaľovanie a repelent nastriekať až dodatočne. Ak chceme opätovne naniesť na pokožku opaľovací krém, je potrebné znovu naniesť aj dávku repelentu. Pred kliešťami navyše repelenty chránia len polovicu doby, ktorú účinkujú proti komárom! Ak vás teda osvedčený repelent pred komármi chráni štyri hodiny, treba počítať s tým, že pred kliešťami ochráni len dve hodiny.

Jednotlivé repelenty obsahujú rôzne účinné látky. Medzi najznámejšie patria tie so skratkami DEET, icaridín, permetrín, IR 3535 atď. Práve naposledy menovaná sa nachádza napríklad v ochranných prostriedkoch určených pre detskú pokožku, pretože rozsiahle testovania ju označili za jednu z najbezpečnejších a zároveň vysoko účinných. Pri kúpe repelentov si teda treba všímať aj to, od koľkých rokov ich možno použiť v prípade detí a takisto treba dávať zvýšený pozor u alergikov a ľudí trpiacich chronickými kožnými ochoreniami. Niektoré repelenty dokonca obsahujú aj výťažky z rastlín s chladivým, hydratačným či protizápalovým účinkom. Odborníci pripomínajú, že napríklad obľúbený tea tree olej síce zabíja choroboplodné zárodky pre svoj dezinfekčný účinok, ale kliešťa odplašiť či zahubiť nedokáže!

2 debata chyba
Viac na túto tému: #komár #hmyz #kliešť #repelent