Pečeň nepoškodzuje len alkohol

Cirhózu pečene si väčšina ľudí spája s alkoholizmom. Ani zďaleka nie každý pacient hepatologickej ambulancie si však pečeň prepil.

19.08.2013 06:00
pečeň Foto:
Málo ľudí vie, že pečeň môže poškodiť aj typický negatívny civilizačný vplyv – zlá životospráva.
debata (2)

Hoci každý Slovák v minulom roku vypil trinásť litrov čistého alkoholu a väčšina cirhóz pečene na Slovensku je alkoholových, podľa prof. MUDr. Štefana Hrušovského, PhD., hlavného odborníka pre hepatológiu MZ¤SR, poznáme najmenej dvanásť ďalších príčin poškodenia pečene.

Cirhóza pečene je ochorenie, keď sa zdravé pečeňové tkanivo postupne mení na väzivové, zjazvené tkanivo, ktoré zhoršuje funkčnosť tohto najobjemnejšieho a najťažšieho orgánu ľudského tela. Ide o tretiu najčastejšiu príčinu smrti na Slovensku. „Cirhóze predchádza steatóza, stukovatenie pečene, čo je ešte plne reverzibilné, vratné štádium,“ vysvetľuje doc. MUDr. Peter Jarčuška, PhD., prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti. Je to prvé štádium chronického poškodenia pečene. Môže prejsť do fibrózy, keď sa medzi tukovými bunkami v pečeni objavia aj tzv. fibrózne vlákna. Aj tento proces sa ešte dá zastaviť. Cirhóza je už trvalý proces, ktorý sa spája s ďalšími komplikáciami. Táto diagnóza výrazne zvyšuje riziko vzniku hepatocelulárneho karcinómu, čiže rakoviny pečene.

„Alkoholovú cirhózu pečene si pacient musí takpovediac zaslúžiť,“ konštatuje s nádychom cynizmu doc. Jarčuška. „Pre vznik cirhózy pečene je potrebné piť aspoň päť rokov a vypiť 100 kg čistého alkoholu. Väčšina pacientov s cirhózou pečene vypije v priebehu života pol až dve tony čistého alkoholu. Polovica najťažších alkoholikov však ani po 20 rokoch nemá fibrózu pečene,“ dodáva. To, či si totiž niekto závažne poškodí pečeň, závisí aj od genetickej predispozície, pridružených ochorení a celkového životného štýlu. „Nie vždy ten, kto pije najviac, má cirhózu,“ tvrdí odborník.

Naopak, cirhózou pečene často trpia pacienti, ktorí sa možno nikdy v živote alkoholu ani len nedotkli. Bunky pečene sú terčom pre škodlivé pôsobenie mnohých vírusov. K cirhóze vedú chronické hepatitídy¤B a C, pričom proti „céčkovej“ žltačke zatiaľ nejestvuje očkovacia látka. Ďalej sú to autoimunitné hepatitídy, zápaly pečene, ktorých je niekoľko typov a sú častejšie u žien. Aj choroby s poruchou odtoku žlče majú nepriaznivý vývoj v zmysle cirhotickej prestavby pečene, potom vrodené choroby ako hematochromatóza (nadmerné ukladanie železa do pečene), Wilsonova choroba (choroba z nadmerného ukladania medi) a ďalšie.

Jestvuje aj nealkoholová tuková choroba pečene, ktorá sa spája s obezitou, cukrovkou a vysokou koncentráciou tukových látok v krvi. Pečeň môžu poškodiť aj lieky. Na trhu voľnopredajných liekov a liečiv na predpis je dnes asi tisíc prípravkov, ktoré môžu poškodiť pečeň. Spomedzi často užívaných liekov môžu pečeň poškodiť aj tie najbežnejšie analgetiká, ako je paracetamol, výnimočne aj kyselina acetylsalicylová. Ďalšie v tomto smere potenciálne nebezpečné lieky sú antireumatiká, rôzne antibiotiká, lieky na upokojenie, antidepresíva. Škodlivosť kombinácie s alkoholom je najobávanejšia pri paracetamole, alkohol však zhoršuje priebeh každého liekového poškodenia.

„Mnohé príznaky ochorení pečene sú nešpecifické: únava, svalová slabosť, pobolievanie kĺbov, nechutenstvo, neurčitý tlak v pravom podrebrí, plnosť v bruchu, rozličné poruchy trávenia. Pri týchto prejavoch by mal lekár pátrať po pečeňovej chorobe a naordinovať pečeňové testy,“ hovorí prof. MUDr. Štefan Hrušovský, PhD., prednosta I.¤nternej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity. Mnohí hepatológovia sa prihovárajú za to, aby sa pečeňové testy stali súčasťou preventívnej zdravotnej prehliadky u praktického lekára, keď sa pacientovi aj tak odoberá krv kvôli vyšetreniu krvného obrazu.

Ochrana pečene v podobe stravovania

Málo ľudí vie, že pečeň môže poškodiť aj typický negatívny civilizačný vplyv – zlá životospráva. Pre pečeň je najprospešnejšia pestrá, racionálna strava. Kto chce znížiť zaťaženie pečene, mal by konzumovať potraviny s nízkym obsahom tukov, cukru, okrem alkoholu obmedziť aj kávu, čaj a vyhýbať sa silne koreneným jedlám.

Významnou liečivkou z hľadiska ochrany pečene je Silybum marianum. Pestrec mariánsky je v súčasnosti najpoužívanejšou zložkou všetkých rastlinných extraktov určených na problémy s pečeňou. Zo semien jeho plodov sa okrem potravinových doplnkov vyrába aj oficiálne liečivo – hepatoprotektívum. Účinná látka silymarín z pestreca patrí medzi bioflavonoidy. Má ochranný účinok na pečeňovú bunku, obnovuje a zlepšuje činnosť poškodených pečeňových buniek, napomáha odstraňovanie škodlivých látok z organizmu a svoje uplatnenie nachádza aj pri stukovatení pečene.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #alkohol #alkoholizmus #cirhóza