Odporúčania, ktoré by ste mali dodržiavať pri hnačke

Ak sa u vás objaví hnačka, musíte na tento problém upozorniť lekára, ktorý stanoví príčinu a rozhodne o ďalšom postupe liečby a diétnych opatreniach.

30.08.2013 14:00
bolesť, choroba, brucho, žalúdok, črevá,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pri ťažšie prebiehajúcej a dlhotrvajúcej hnačke hrozí strata tekutín, minerálnych látok, vitamínov a stopových prvkov.

Ak vám lekár odporučí diétu, sú pre vás vhodné tieto odporúčania:

  • jedzte počas dňa malé porcie jedla, častejšie, v 2– až 3-hodinových intervaloch
  • vyraďte stravu, ktorá nadúva, a zle stráviteľnú zeleninu
  • vhodná je varená a dusená zelenina, napríklad mrkva, zeler, petržlen, špenát, lisované zelené fazuľky, paradajkový pretlak na prípravu polievok a omáčok a podobne
  • nevhodná je zelenina, ktorá nadúva, surová a sterilizovaná, napríklad: kapusta, karfiol, kel, paprika, uhorka, hlávkový šalát, paradajky, cibuľa, kukurica, hrášok a podobne
  • nevhodné sú všetky druhy strukovín – hrach, fazuľa, šošovica, sója a podobne

Obmedzte ovocie

  • vhodné je dobre vyzreté, nenadúvajúce ovocie, napríklad strúhané jablká, banán, kompótované lúpané broskyne, marhule, malé množstvo džemu alebo pyré marhuľové, jablkové, jahodové bez zrniečok a podobne, vhodné sú aj rôzne ovocné rôsoly
  • nevhodné sú všetky druhy nezrelého ovocia, kyslé ovocie – napríklad ríbezle, egreše, kivi, višne; ovocie obsahujúce drobné zrniečka a kremičitany – jahody, maliny, černice, hrušky; ovocie, ktoré napúča – čerešne, hrozno, figy, slivky, ringloty a podobne
  • citrusové ovocie je vhodné konzumovať vo forme štiav, vláknina v šupkách môže dráždiť tráviaci trakt

Konzumácia pečiva

  • vhodné je biele pečivo – žemle, rožky, sendvič, biely toastový chlieb, netučná vianočka, mazanec alebo starší chlieb
  • nevhodné je celozrnné pečivo, čerstvé kysnuté pečivo, buchty, koláče, šišky, müsli

Obmedzte mlieko a niektoré mliečne výrobky

  • vhodný je netučný topený syr, nízkotučné tvrdé syry, nízkotučný tvaroh, tvarohové syry bez príchutí, netučné jogurty a podobne
  • nevhodné sú plesňové syry, zrejúce a smotanové syry, šľahačka, mlieko ako samostatný nápoj a podobne
  • v ojedinelých prípadoch treba prechodne mlieko a mliečne výrobky úplne vylúčiť zo stravy. Dôvodom je obsah laktózy, ktorá môže byť z dôvodu liečby zle trávená

Jedzte vhodné potraviny bohaté na draslík a sodík

  • hovädzí alebo kurací vývar, rybie a kuracie mäso, šunka, zemiaky, mrkva, banán, jablko, ryža… Vhodné sú aj marhule, odporúča sa však prihliadať na individuálnu znášanlivosť a konzumovať radšej kompót, pyré alebo detskú výživu
  • pri príprave jedla dochádza k stratám draslíka zlou technologickou úpravou, predovšetkým zbytočne dlhým namočením zemiakov vo vode alebo ich dlhým varením vo veľkom množstve vody – vhodná je úprava zeleniny aj zemiakov v pare

Mäso, údeniny a údenárske výrobky

  • vhodné je mäso kuracie, morčacie, chudá sliepka, králik, ryby, napríklad filé, kapor, šťuka, chudé bravčové a hovädzie mäso
  • konzumácia údenín nie je vhodná, ak však chcete zaradiť do jedálneho lístka túto skupinu potravín, vyberajte si netučné druhy, ktoré sú ľahko stráviteľné, kuraciu či bravčovú šunku, kuracie diétne údeniny a podobne
  • nevhodné sú tučné mäsá, ako je bravčový bôčik, krkovička, kačica, hus, baranina, zverina, údené mäso, slanina, vnútornosti, jaternice, mäsové konzervy, paštéty a ostatné údeniny…

Vajcia

  • používajte na prípravu jedál, v ktorých sú tepelne spracované, odporúčajú sa varené, nemali by ste jesť praženicu

Tuky

  • pridávajte v malom množstve do hotových jedál, napríklad maslo, rastlinný olej. Na natretie pečiva môžete použiť maslo alebo rastlinné tuky, množstvo pritom závisí od vašej individuálnej znášanlivosti. Tučné jedlá zhoršujú hnačky
  • vynechajte smažené jedlá a prepálené tuky

Korenie

  • vhodné sú zelené vňate, napríklad kôpor, pažítka, petržlen, majorán, vývar z rasce, soľ, citrónová šťava a podobne
  • nevhodné je štipľavé korenie – napríklad čierne korenie, čili, paprika, zmesi korenia na grilovanie, pečenie, do gulášov, horčica a podobne. Môžete použiť malé množstvo plnotučnej horčice, asi 1 polievkovú lyžicu na porciu

Nápoje

  • odporúčajú sa neperlivé nápoje, mierne sladený slabý čierny čaj, zelený čaj, bylinkové a ovocné čaje, obilninové kávy, káva bez kofeínu, v malom množstve ovocné a zeleninové šťavy získané lisovaním, napríklad z mrkvy, pomaranča, jablka, červenej repy
  • obmedzte nápoje s obsahom kofeínu, akými sú káva, silný čaj a čokoláda
  • nevhodné sú perlivé nápoje, malinovky, sýtené perlivé vody, džúsy, nápoje s vyšším obsahom cukru a alkoholické nápoje

Ostatné pokrmy a pochutiny

  • obmedzte žuvačky bez cukru a cukrovinky sladené umelými sladidlami
  • vhodné sú zemiaky, zemiaková kaša, ryža, cestoviny, knedle, halušky
1 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #mäso #ovocie #pečivo