Slepačia polievka, zázvor alebo soľ si poradia s nádchou

Nádcha sa od chrípky odlišuje tým, že nádchu nezvykne sprevádzať zvýšená teplota a ak, tak je len mierne zvýšená.

04.09.2013 06:00
nadcha Foto:
Nádcha? Nepríjemné!
debata (2)

Nádcha sa odborne popisuje ako zápal slizníc nosa a prínosových dutín s nutkaním na kýchanie a so zvýšenou sekréciou sliznice nosa. K príznakom patrí aj suchý kašeľ, mierna bolesť svalov, mierna únava a na rozdiel od chrípky má nádcha kratší pribeh. Kým s chrípkou bojujeme týždeň, nádchy sa v niektorých prípadoch možno zbaviť aj za tri-štyri dni.

Babských receptov, ako si pri nádche pomôcť, je neúrekom. Od tvrdého alkoholu, cez cibuľu, citrusové ovocie, ďumbier, teplú posteľ, až po bylinkový čaj. Toto všetko priebeh urýchľuje a každopádne je to všetko lepšie ako nič. Len ťažko sa totiž dajú bolesti hlavy a pálenie v nose a hltane len tak odignorovať.

K trom najdôležitejším veciam, na ktoré netreba pri nádche zabúdať je vlhký vzduch v miestosti, dostatok tekutín a predovšetkým teplé nohy. Zmierniť nepríjemné pocity však určite pomôže inhalovanie pary z čajov rastlín, ktoré obsahujú silice, ktoré dýchanie uľahčujú. Patrí sem predovšetkým rumanček (ľudovo známy ako kamilky), veľmi účinná je však aj cibuľa či fenikel, ktorý má dokonca schopnosť nádchu zastaviť.

K ďalším bylinkovým liekom, ktoré možno spájať s nádchou a pomôžu upchatému nosu, patrí mäta pieporná a eukalypt. Netradičnou, no účinnou kombináciou je aj slepačia polievka s ďumbierom, ktorá sľubuje ľahšie dýchanie, no úplnou úľavou pre nos je jeho výplach soľou. Znie to možno hrozivo, no oplatí sa to skúsiť. Potrebovať budete soľ a teplú vodu (jednu malú lyžičku na pol litra vody). Vyplachujte najprv jednu a následne druhú dierku tak dlho, kým nádcha nezmizne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nádcha #zápal slizníc nosa