Ochorenia, ktoré chrbticu ohrozujú

Degeneratívne ochorenie je jedným z najčastejších ochorení chrbtice, k najrozšírenejším patrí ochorenie medzistavcovej platničky

08.09.2013 06:00
kríže, chrbát, chrbtica, miecha, nervy, bolesť,... Foto:
Chronické bolesti chrbtice trápia najmä ľudí, ktorí podstúpili jej niekoľkonásobnú operáciu.
debata

Degeneratívne ochorenia

Krčná chrbtica. Základnou funkciou tejto časti chrbtice je spojenie lebky a horných končatín ľudského tela. Zvyčajnými príznakmi degeneratívneho ochorenia chrbtice sú bolesti krčnej oblasti spojené s bolesťou zátylku hlavy, oblasti ramien, rúk, tŕpnutím prstov alebo so zníženou citlivosťou prstov.
Hrudná chrbtica. Zohráva významnú úlohu pri tvorbe hrudného koša. Spája rebrá a tvorí ochranu pre pľúca. Najčastejším príznakom je tupá, vŕtavá alebo nárazová bolesť v medzi- či podlopatkovej oblasti.
Drieková chrbtica. S jej pomocou sme schopní vykonať rotácie, sedieť, predkláňať a zakláňať sa. Bežnými príznakmi je bolesť v krížoch, vystreľovanie ostrej bolesti do oblasti kostrče, nôh, mravčenie, necitlivosť končatín, poruchy hybnosti dolných končatín.
Krížová chrbtica a kostrč. Krížové stavce sú zrastené spolu do krížovej kosti, ktorá má tvar trojuholníka. Kostrč je anatomické ukončenie chrbtice, stavce kostrče sú zrastené spolu. Ochorenie sa prejavuje bolesťou a tŕpnutím v oblasti konečníka.

Traumatologické

vznikajú náhle, sú spôsobené úrazom, pádom, autonehodou alebo osteoporózou
Zlomeniny. Pri zlomeninách môže dôjsť k prasknutiu tela stavca, odlomeniu výbežkov alebo oblúka stavca, pričom tento výbežok vyvíja tlak na spinálny kanál. Následkom toho nastáva prudká bolesť v oblasti zlomeniny, náhla porucha hybnosti až úplná nehybnosť.
Poranenie miechy. Tento typ poranenia nastáva pri zlomeninách, pričom dochádza k prerušeniu miechy, najčastejšie úlomkom niektorej časti stavca. Medzi ďalšie poranenia patria otrasy a pomliaždenia miechy. Prejavom poranenia miechy je porucha úplnej citlivosti poškodenej oblasti.

Onkologické

patria sem nádorové ochorenia chrbtice a miechy
Nezhubné (benígne) nádorové ochorenie. Vznikajú na povrchu kože, v podkoží, tkanive, svaloch a v kostiach. Rozlišujeme niekoľko typov. Každý typ závisí od druhu buniek, z ktorých vznikol. Tieto nádory sú dobre ohraničené od ostatného zdravého tkaniva, nemetastázujú, pomaly rastú a ich bunky majú normálny tvar. Aj napriek tomu, že si toto ochorenie vyžaduje správnu diagnostiku a liečbu, po histologickom potvrdení nie je potrebná onkologická liečba, len pravidelné sledovanie. Myslieť si, že benígny nádor je úplne neškodný, nie je správne. Aj on pri nepriaznivom umiestnení (napr. v chrbticovom kanáli) môže vyvolať fatálne zmeny, ktoré vedú k úmrtiu pacienta. V niektorých prípadoch sa môže pôvodne nezhubný nádor zvrhnúť na zhubný.
Zhubné (malígne) nádorové ochorenie. Zhubné nádory môžu vznikať z rôznych buniek, nemajú ohraničený rast (rastú do širokého prostredia), ich rast je pomerne rýchly, vytvárajú metastázy a tvar ich buniek je atypický. Liečba malígneho ochorenia chrbtice a miechy si vyžaduje náročnú operačnú a pooperačnú onkologickú liečbu.
Zdroj: zdravachrbtica.sk

Liečba ochorení

  1. Pokojový režim: pri akútnych bolestiach je lepšie mať pokoj v posteli.
  2. Farmakoterapia: tlmenie bolestí a zápalu dostupnými liekmi, pomáhajú aj obstreky lokálnymi anestetikami.
  3. Fyzikálne terapie: vhodná je napríklad termoterapia (liečba teplom), infračervené žiarenie, parafínové zábaly, ale aj kryoterapia, ktorá znižuje bolesť v mieste aplikácie, elektroliečba, magnetoterapia či masáže.
  4. Akupunktúra sa využíva najmä na ovplyvnenie chronickej bolesti chrbta.
  5. Liečebná telesná výchova je dôležitá, pretože bez pravidelného cvičenia nie je možné problémy s chrbtom úspešne liečiť.
  6. 6. Vo vážnych prípadoch je nevyhnutná neurochirurgická operácia.
  7. 7. Liečenie: využitie prírodných liečivých zdrojov, pohybová a fyzikálna liečba.

Čo zaplatia poisťovne

Union zdravotná poisťovňa
uhrádza poistencom, ktorí majú problémy s chrbticou, komplexnú zdravotnú starostlivosť, to znamená vyšetrenie u odborného lekára, lieky, rehabilitácie a v indikovaných prípadoch i kúpele. Poistenci navyše môžu využívať zľavy vo výške 10 až 15 % vo vybraných kúpeľoch v rámci SR. Na základe zmluvy o spolupráci s komerčnou Union poisťovňou majú jej poistenci nárok na zľavu komerčných zdravotných produktov.

Dôvera
Pacientom s ochorením chrbtice platí všetku potrebnú a indikovanú zdravotnú starostlivosť, na ktorú majú nárok zo zákona. To znamená aj lieky, rehabilitácie či kúpeľnú liečbu. Čo sa týka ponuky nadštandardu, majú napríklad 5– až 30-percentné zľavy na rehabilitačné služby v Železničných nemocniciach s poliklinikou v Bratislave, Zvolene a Košiciach.

Všeobecná zdravotná poisťovňa
Poistencom, ktorí majú problém s chrbticou, uhrádza liečbu v zmysle platnej legislatívy. Z verejného zdravotného poistenia sú hradené lieky, rehabilitačná a kúpeľná liečba v závislosti od diagnózy a zdravotného stavu pacienta. Potrebný rozsah liečby určuje ošetrujúci lekár pacienta. Zdravotná poisťovňa tieto výkony uhrádza poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v súlade so zákonom o rozsahu zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia. Ak má poistenec záujem ísť do kúpeľov ako samoplatca, poisťovňa mu ponúka zľavu do vybraných kúpeľov až do výšky 20 %.

Zdroj: zdravotné poisťovne

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #chrbtica #choroba #zdravotná poisťovňa #platnička #stavec