Liek na chorobu medových týždňov - vymočiť sa po pohlavnom styku

Zaužívaný názov pre ochorenie, ktoré spôsobuje bolesť po pohlavnom styku, je tzv. choroba medových týždňov.

26.09.2013 06:00
urologické problémy, zápal močových ciest Foto:
Zápal močových ciest je veľmi bolestivý.
debata (28)

Podľa prednostu Urologickej kliniky FNSP Prešov, Doc. MUDr. Ivana Minčíka, PhD., trápi až 2–4 percent žien. Tie majú infekcie močových ciest opakovane a sú to najmä ženy, ktoré začnú žiť pohlavným životom. Súvisí to s anatómiou malej panvy – močová rúra ženy je krátka, pod ňou je pošva a veľmi blízko konečník. „Tieto dve posledne menované anatomické štruktúry nie sú sterilné, čiže po pohlavnom styku je riziko, že sa infekcia čiastočne dostane z orgánov aj do močovej trubice a vmasíruje sa do močového mechúra,“ vysvetlil docent a uviedol tiež, že dotyčné ženy po pohlavnom styku skutočne trpia a toto utrpenie znižuje kvalitu ich osobného života. Logicky sa začnú vyhýbať pohlavnému styku.

Lekári im odporúčajú, aby sa držali opatrení, ktoré sú účinné. Napríklad vymočiť sa po pohlavnom styku – znamená to, že žena prípadnú infekciu, ktorá sa dostane do hornej časti močovej trubice a hrdla mechúra, prúdom moču vymočí a infekcia nebude mať možnosť rozbehnúť sa. Ďalšia možnosť je preventívne si po pohlavnom styku vziať antibiotikum. Pomáhajú aj probiotiká a brusnice, ktoré majú priamy baktericídny efekt. Vedecky sa vraj zistilo, že brusnicové preparáty sú schopné znižovať účinnosť baktérií črevnej flóry, najčastejšie escherichia coli, ktorá je obalená chápadlami, ktoré sa prisávajú na steny sliznice mechúra. Brusnice túto schopnosť vedia zničiť, čím sa riziko infekcie znižuje.

Brusnice sú účinným liekom pri ochoreniach... Foto: SHUTTERSTOCK
brusnice Brusnice sú účinným liekom pri ochoreniach močových ciest.

V takýchto prípadoch je viac ako vhodné vyšetriť aj sexuálneho partnera. Môže mať totiž infekciu v močových cestách, ktorá by sa mohla prenášať stykom. „Veľmi závažné sú tzv. chlamýdiové infekcie. Často ich má populácia sexuálne žijúcich mladých ľudí do 35 rokov a ak sú neliečené, môžu spôsobiť aj poruchy fertility – partnerka nemôže otehotnieť, lebo môže mať zápal, ktorý je potom už nielen v oblasti močových ciest, ale aj malej panvy a môže spôsobiť zrasty, ktoré vedú k uvedeným poruchám,“ vysvetlil ďalej Ivan Minčík. „Ak je chorý partner, je potrebné preliečiť aj partnerku, v tej chvíli je sexuálna abstinencia na mieste. Ona navštívi gynekológa, on urológa a obaja sa musia seriózne liečiť.“ Pripomeňme, že ochorenie, o ktorom je reč, patrí do skupiny tzv. STD – sexually transmitted disease, čiže prenášajúce sa pohlavným stykom. Podľa slov I. Minčíka nie sú ojedinelé, ale naopak, relatívne časté.

Je na žene, či s problémom zájde za urológom alebo gynekológom. „Niektoré príznaky nie sú typické a symptomatológia nemusí byť charakteristická len zo zápalu. V prípade nešpecifikovaných bolestí v podbrušku nie je celkom jasné, či ide o gynekologický alebo urologický problém. Ale ak má príznaky jasné – pálenie pri močení, bolesti po vymočení, mierne krvavý moč, vtedy treba v prvom rade navštíviť urológa,“ tvrdí urológ. V prvom prípade by mal gynekológ vyšetriť malú panvu, pošvu a maternicu. Až keď zhodnotí, že problém nie je gynekologického charakteru, pacientku pošle k urológovi, alebo začne liečbu infekcie sám. Sú však aj jednorazové infekcie, pri ktorých stačí 3–5-dňová liečba antibiotikami, uviedol na záver Minčík.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #brusnice #zápal močových ciest #choroba medových týždňov #urológ