Očami psychológa: Piť alkohol by sa malo dovoliť až od 21 rokov

Koľko musí toho človek denne vypiť, aby mohol dostať nálepku "alkoholik", sa podľa psychológa a súdneho znalca, prof. PhDr. Antona Heretika napriek snahám nedá odhadnúť.

16.10.2013 14:00
alkohol, pitie alkoholu Foto:
Aj užívanie malého množstva alkoholu súvisí so zdravotným rizikom.
debata

„Je to veľmi individuálne. Ľudia sa líšia náklonnosťou k alkoholu, v prípade niektorých hrajú rolu aj dedičné vplyvy,“ povedal, pričom dodal, že väčšina alkoholikov sa do problému s touto drogou dostane cez tzv. normálne pitie. Pije, čo je spoločensky akceptovateľné a nevníma problém. Až potom, keď začne byť veľkým problémom, snaží sa ho on alebo jeho blízki riešiť.

Upozornil tiež na to, že odborníci nevedia povedať ani to, koľko pitia je z hľadiska závislosti bezpečné. Ukázalo sa však, že už aj užívanie malého množstva alkoholu súvisí so zdravotným rizikom. „Hovorme skôr o tom, čo je nízke riziko, ako o tom, čo je bezpečné pitie,“ skonštatoval ďalej Heretik. Podľa prepočtov Svetovej zdravotníckej organizácie je nízke riziko 40 gramov alkoholu denne pre mužov a v prípade žien o polovicu menej. Množstvo skonzumované nad tento údaj, predstavuje zvýšené riziko. Pripomeňme, že 40 gramov prerátaných na alkohol, môže znamenať napríklad jedno až dve pivá denne, čo samozrejme nie je veľa.

Podľa štatistík si 35 percent Slovákov myslí, že „pár pohárikov“ denne je zdravých. „Spoľahlivo môžeme povedať, že to nie je pravda,“ uviedol Anton Heretik. Zo zaujímavej štatistiky sa až 40 percent Slovákov hlási k tomu, že v našej krajine nie je ľahké alkohol odmietnuť a až 60 percent ľudí uviedlo, že pije „menej ako druhí“. Podľa Heretika má tento postoj psychologickú zrozumiteľnosť. „Nikto nechce mať zo seba zlý pocit, že pije nad mieru. No zároveň je to nebezpečný postoj, lebo každý si v okolí nájde niekoho, kto pije ešte viac.“

Kritickú skupinu na Slovensku predstavujú mladiství. Postoj k nim je podľa Heretika benevolentný, a práve oni majú najväčšie riziko spojené s akútnou otravou alkoholu, lebo sa ešte piť nenaučili a častokrát to s touto drogou preženú. Povolená norma v našej krajine, kedy človek môže piť, je osemnásť rokov, odborníci by však uvítali, ak by sa o tri roky posunul, podobne, ako je to v Amerike. „Zo psychologicko-medicínskeho hľadiska by to bolo lepšie, znížilo by sa riziko budúceho problémového pitia,“ myslí si psychológ.

Svetovým trendom, ktorého sa, žiaľ, drží aj Slovensko, je fakt, že viac v ostatných rokoch začínajú piť ženy a mladiství. Pitie u mužov ostáva konštantné. Zhodnotené v číslach, závislých na alkohole je 11 percent Slovákov, 7 percent pije „problémovo“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #Anton Heretik #povolená hranica pitia