Enzýmy pomáhajú pri hojení rán

Nezastupiteľné miesto v procese hojenia rán patrí enzýmom štiepiacim bielkoviny, ktoré má každý z nás vo svojom tele. Pôsobia proti opuchom a usmerňujú priebeh zápalu tak, aby bol čo najúčelnejší a rýchlo pominul.

19.10.2013 06:00
dieťa, zuby, ústa Foto:
Keď dieťa rastie, rastie mu čeľusť aj sánka. Prejaví sa to tým, že sa začnú zväčšovať medzery medzi zubami.
debata

V niektorých situáciách, ku ktorým patria aj operačné zákroky vrátane stomatochirur­gických je vhodné podporiť hojenie dodaním enzýmov zvonka prostredníctvom liekov systémovej enzýmoterapie. Tieto enzýmy obmedzujú vznik opuchov a urýchľujú ich vstrebávanie, skracujú čas hojenia, zmierňujú bolesť a posilňujú oslabenú imunitu. Znižujú výskyt pooperačných komplikácií, ako je hnisanie rany a podobne. Pri bakteriálnych zápaloch nenahrádzajú liečbu antibiotikami, ale pri súčasnom podávaní s antibiotikami podporujú ich prienik do tkanív a zlepšujú tak efekt liečby.

V klinickej štúdii, ktorá sa uskutočnila v rakúskej Viedni, odstránili 80 pacientom z dolnej čeľuste neprerezaný zub múdrosti. Pacienti brali enzymatickú liečbu už dva dni pred operačným výkonom a pokračovali do siedmeho dňa po operácii. Takmer v 90 percentách prípadov bola táto podporná liečba úspešná. Už od prvého dňa po operácii sa zmiernili všetky sprievodné komplikácie – zdurenia, hematómy, opuchy, problémy s prehĺtaním. Takisto laboratórne výsledky potvrdili výrazne rýchlejší ústup zápalu v porovnaní s kontrolnou skupinou pacientov, ktorí enzymatický liek nedostávali.

Rovnako dobré výsledky zaznamenali aj iné pracoviská. Českí pacienti užívali enzýmy po chirurgickej extrakcii zubov múdrosti, resekcii koreňového hrotu zuba a po zavedení implantátu. U všetkých sa zmiernila pooperačná bolesť, opuch a rany sa hojili bez komplikácií.

Aké a koľko zubov máme?

V priebehu života sa nám zuby jedenkrát vymenia. Prvé sa začínajú prerezávať približne v šiestom mesiaci života. Sú to dolné stredné rezáky. Všetky detské zuby sa prerežú do konca druhého roka. Voláme ich mliečne zuby. Mliečny chrup tvorí 20 zubov.

Keď dieťa rastie, rastie mu čeľusť aj sánka. Prejaví sa to tým, že sa začnú zväčšovať medzery medzi zubami. V šiestom roku sa za posledným mliečnym zubom začne prerezávať prvý stály zub – stolička. Voláme ho zub šiesteho roka – šestka. Ostatné stále zuby, ktoré mali svojich mliečnych predchodcov, ich postupne vytláčajú. Toto obdobie označujeme ako obdobie zmiešaného chrupu. Trvá približne do 13.-15. roka života. V 12. roku sa prerezávajú druhé a v 18. roku tretie stoličky – zuby múdrosti. Ak majú málo miesta, robia pri prerezávaní veľké problémy. Kompletný trvalý chrup má 32 zubov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zub #Enzým #rana #hojenie