Prognóza pre pacienta so psoriázou je dobrá

Ešte v osemnástom storočí bolo toto neinfekčné ochorenie v jednej skupine s leprou.

21.10.2013 06:00
psoriáza Foto:
Psoriáza postihuje kožu, nechty a kĺby.
debata

Pritom psoriáza (alebo tiež lupienka) je chronické recidivujúce autoimunitné neinfekčné zápalové ochorenie, ktoré sa prejavuje na koži. Dokáže tiež doslova skriviť kĺby, postihuje tiež sliznice. Upozornila na to Prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., prednostka I. Dermatovenero­logickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Dodala, že toto ochorenie postihuje asi 2–5 percent populácie.

Psoriáza je dedične podmienená. „Podmienená je práve reakcia kože neadekvátne reagovať na rôzne podnety. Ak má jeden rodič psoriázu, je 25 percentná pravdepodobnosť, že ju zdedí dieťa, ak však majú psoriázu obaja rodičia, pravdepodobnosť sa zvyšuje až na 60–70 percent,“ upozornila ďalej MUDr. Šimaljaková.

Ochorenie podľa jej informácií zväčša začína po zápale horných dýchacích ciest (najčastejšie po streptokokovej angíne), alebo v súvislosti s podávaním rôznych liekov na srdce. Šťastie vraj majú len eskimáci a juhoamerickí Indiáni, ktorí lupienku prakticky nepoznajú. Zaujímavosťou tiež je, že v rámci Európy výskyt tohto ochorenia klesá zo severu na juh. Inak ale postihuje rovnako mužov ako ženy.

Základnou zmenou pri psoriáze je urýchlené delenie buniek pokožky. Kým za normálnych okolností prejdú zo základnej vrstvy pokožky po hornú za 28 dní, v prípade psoriázy doslova prebehnú za štyri dni. Čo to znamená? „Bunky sa nevedia dokonalo vyvinúť, podeliť sa a tým pádom ani pevne držať. Ložisko je tým pádom hrubé, červené alebo ružové a z človeka padajú šupiny,“ vysvetlila lekárka.

Na to, aby psoriáza splanula, sú potrebné provokačné faktory. Najčastejšími sú spomínané akútne infekcie horných dýchacích ciest, priateľmi psoriázy sú však aj chlad, chemické poškodenie, niektoré lieky a takisto stres. „Poznáme prípad, kedy pacient nemal žiadne prejavy, nevedel, že ma psoriázu, no po náhlom úmrtí dieťaťa v jeho rodine sa vysypal,“ spomenula dermaovenerologička Šimaljaková. Psoriáze viac ublíži ako pomôže nadmerné pitie alkoholu, fajčenie a veľmi zriedkavým provokačným faktorom môže byť tiež slnečné žiarenie.

Najčastejšie sa psoriáza vyskytuje na lakťoch, v krížovej oblasti, na kolenách, vo vlasatej časti, môže však byť aj inde – postihuje nechty, dlane, chodidlá, u žien sa môže objaviť aj pod prsníkmi. Ťažká psoriáza sa vyskytuje aj na tvári a kĺboch do takej miery, že pacient nadobudne pocit, že má reumu.

Doktorka Šimaljaková upozorňuje: „Takzvaná pneumatika okolo pása je to najnebezpečnejšie, čo môže psoriatik mať. Máme snahu, aby boli pacienti so psoriázou štíhlejší. Tí, čo majú väčšie bruško, mohli by ho mať menšie.“

Veľmi zlí pacienti sú alkoholici, pretože v dôsledku pitia sa im vytvára viac cytokínov, neberú pravidelne lieky a nespolupracujú s lekárom. Zistila sa tiež súvislosť psoriázy s cukrovkou, pretože pacienti so psoriázou častejšie trpia diabetom druhého typu. Aj riziko srdcovo-cievnych ochorení je pri psoriáze vyššie, paradoxne kvôli liekom, ktoré užívajú. „Keď liečime pacienta na psoriázu, môžeme mu na druhej strane uškodiť. Môže uňho vzniknúť vysoký krvný tlak, poruchy obličiek a podobne,“ objasnila Šimaljaková.

Všetkým pacientom so psoriázou lekárka odporúča, aby chodili pravidelne na preventívne prehliadky. Zamerať by sa mali práve na rizikové oblasti – či nemajú vysoký krvný tlak, hladinu cholesterolu, či majú dobrý tukový metabolizmus.

Prognóza liečby
„Aj keď je psoriáza chronické ochorenie a nádej na jej úplné vyliečenie momentálne nie je, prognóza je pre pacienta dobrá,“ hovorí profesorka Šimaljaková. „Vďaka súčasným liečebným možnostiam môže pacient žiť plnohodnotný život. Pri lokálnych prejavoch psoriázy sa liečba sústreďuje najmä na lokálne podávané kortikosteroidy, decht, emolienciá, vitamín D a ďallšie lokálne podávané prípravky. Pri stredne ťažkej psoriáze nastupuje fotoliečba, ktorá sa sústreďuje na pozitívne účinky UV žiarenia. Pri ťažších prípadoch, keď ochorenie pokrýva viac než 20 percent povrchu tela, nastupuje celková liečba, ktorá sa zameriava na posilnenie imunitného systému pomocou cyklosporínov a ďalších liekov, koré však často prinášajú pri dlhodobej liečbe aj niektoré sprievodné nežiadúce účinky. Pri stredne ťažke a ťažkej psoriáze sa najnovším trendom liečby stala biologická liečba, ktorá sa zameriava na modifikáciu biologickej odpovede organizmu na molekulárnej úrovni a je momentálne aj najúčinnejšia.“

Cieľom je ovplyvniť činnosť T-lymfocytov – konkrétny typ bielych krviniek zameraných na odhaľovanie antigénov v našom tele. Keďže v prípade psoriatika považujú T-lymfocyty niektoré kožné bunky za škodlivé, vyvolávajú ich „odstraňovanie“, teda urýchlené zrenie a odumieranie. Laicky povedané, cieľom biologickej liečby je zablokovať T-lymfocyty, aby nebojovali proti vlastnému organizmu. V súčasnom období je na trhu niekoľko biologických liekov, ktoré sú využívané na liečbu rôznych autoimunitných ochorení, vrátane psoriázy.

Sedem centier pre dospelých
Biologická liečba psoriázy sa indikuje v špecializovaných centrách na biologickú liečbu. Aktuálne je na Slovensku sedem centier pre dospelých (Bratislava dve centrá, Nitra, Banská Bystrica, Martin, Prešov, Košice) a dve centrá pre deti (Bratislava, Prešov).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #lupienka #biologická liečba