Rizikové faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku osteoporózy, môžeme rozdeliť do dvoch skupín:
nezmeniteľné: vek nad 65 rokov – i keď riziko začína výrazne narastať už po päťdesiatke, ženské pohlavie, menopauza alebo hysterektómia, genetické faktory – osteoporóza v rodinnej anamnéze, oneskorený nástup prvej menštruácie, nuliparita (žiadny pôrod ani tehotenstvo), etnický pôvod (kaukazské etnikum), hypogonadizmus (nedostatočné vylučovanie testosterónu u mužov)
ovplyvniteľné: poruchy stravovania, nízky index telesnej hmotnosti (BMI) – nižší než 19, znížená činnosť žliaz produkujúcich pohlavné hormóny, fajčenie a alkohol – dokázalo sa, že fajčiari majú oproti nefajčiarom nižšiu hustotu kostí a vyššie riziko zlomenín a navyše ženy fajčiarky majú oproti nefajčiarkam nižšie hladiny estrogénu, čo je kľúčová látka v ochrane zdravých kostí a tiež sa u nich často skôr začína menopauza, nedostatok vitamínu D, nedostatok príjmu vápnika, nedostatok fyzickej aktivity, niektoré ochorenia (obličiek, čriev, anorexia…), dlhodobá liečba niektorými liekmi – napr. kortikoidmi, liekmi na štítnu žľazu, antiepileptikami, antacidmi, časté pády
Ako by mala vyzerať prevencia
Pri určovaní rizika osteoporózy u konkrétneho človeka hrajú významnú úlohu najmä genetické faktory, ktorým sa však predchádzať nedá. Napriek tomu je možné ovplyvniť vývoj kostí v mladom veku, ako aj rýchlosť ich odbúravania v staršom veku – stravovaním a fyzickou aktivitou. V rámci prevencie by sme preto mali dodržiavať tieto zásady:
- zabezpečiť si výživnú stravu s dostatočným príjmom vápnika
- dbať na dostatočný príjem vitamínu D
- predchádzať podvýžive, najmä vplyvom drastických diét a porúch stravovania na organizmus
- dbať na dostatočnú fyzickú aktivitu
- vyhýbať sa fajčeniu, aj pasívnemu
- vyhýbať sa nadmernému príjmu alkoholu